Vooral Agria en Markies blijven achter in proefrooiing VTA

Vooral de opbrengsten van de fritesaardappelen Agria en Markies blijven achter ten opzichte van het normale patroon. Dat valt op te maken uit de proefrooiingen die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft uitgevoerd.

Vooral+Agria+en+Markies+blijven+achter+in+proefrooiing+VTA
© John Ramaker

Agria blijft in de peiling van VTA steken op een opbrengst van net iets minder dan 21 ton per hectare. Daarmee is het gewicht van dit aardappelras nog maar op de helft van het vijfjarig gemiddelde dat op 39 ton per hectare ligt bij de jaarlijkse bemonstering in augustus.

Een vergelijkbaar beeld is te zien bij Markies waar een gemiddelde is gemeten van 23 ton per hectare. Het vijfjarig gemiddelde dat op hetzelfde moment is bepaald, ligt op 37 ton per hectare.



Bij Innovator en Fontane is de achterstand kleiner, maar nog altijd ruim 10 procent. Innovator meet in de proefrooiing omgerekend 37 ton per hectare en het hoofdras in de aardappelverwerking – Fontane –35 ton. Ook wat betreft grofte blijven de aardappelen achter. Daar staat tegenover dat het aantal knollen per plant wat groter is. Dat geldt vooral voor Agria dat het wat betreft knolaantal veel beter doet dan in voorgaande jaren.


Ruim een vijfde minder

Over alle rassen gemeten komt VTA op een tussenstand van 31,4 ton per hectare. Dat is ruim een vijfde minder dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Het aandeel grove knollen blijft steken op 42 procent, terwijl het gemiddelde in vorige jaren op bijna 59 procent ligt. Het aantal knollen per plant is over alle rassen gerekend licht (2 procent) hoger dan normaal.

VTA merkt op dat de verschillen tussen de percelen dit jaar groot zijn. Het beste perceel liet in de proefrooiing een opbrengst noteren van 58,7 ton per hectare, terwijl de laagste bleef steken op 5 ton per hectare.

Bij diverse percelen met de laagste opbrengsten is opgemerkt dat een deel is verzopen, opnieuw geplant of dat er sprake was van veel plantuitval. Ook zijn er grote verschillen tussen vroeg en laat geplante percelen. 'Dit maakt de monsternames op dit moment mogelijk minder betrouwbaar dan voorgaande jaren', stelt VTA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer