'Ook met minder stikstof groeien aardappelen knetterhard'

Aardappeltelers kunnen op demopercelen verspreid over Nederland de prestaties bekijken van nieuwe aardappelrassen met een lage stikstofbehoefte. Deze demo's vallen onder de aardappelpilot in het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk'.

%27Ook+met+minder+stikstof+groeien+aardappelen+knetterhard%27
© Haijo Dodde

De komende weken zijn er op vier locaties verspreid over Nederland veldbijeenkomsten op praktijkpercelen met demo's in het kader van de praktijkpilot. Projectleider Guido Schriever van de LLTB (links op de foto) geeft een toelichting op de aardappelpercelen waar steeds minimaal 1 hectare van twee of drie nieuwe robuuste fritesrassen worden geteeld.

Schriever legt uit dat robuust in dit geval betekent dat de aardappelen een stikstofbehoefte hebben van hooguit 175 kilo per hectare. 'Het is op de praktijkpercelen interessant om te zien dat de gewassen van de acht geselecteerde aardappelrassen voor de fritesindustrie ook bij lage stikstofgiften knetterhard groeien ondanks een moeilijke start dit voorjaar en het vaak late poottijdstip.'

Op elke veldbijeenkomst worden naast de gewassen van de gepote aardappelrassen in kisten de knollen van de overige uitgeselecteerde fritesrassen van alle praktijklocaties gepresenteerd. In de pilot 'Weerbaarheid in de praktijk' is de rassenselectie volgens de projectleider een van de twee sporen waarop wordt ingezet. Het tweede spoor betreft de aangepaste bemesting en het gebruik van biostimulanten.


Starterkits voor biostimulanten

Onderdeel van de pilot in aardappelen is ook het uitdelen van starterkits voor het toepassen van biostimulanten. Schriever erkent dat daar dit jaar niet op grote schaal gebruik van is gemaakt omdat voor veel aardappeltelers het teeltseizoen nogal hectisch is verlopen. 'Toch kunnen we nog wel iets melden over zo'n twintig praktijkpercelen waar wel is geëxperimenteerd met biostimulanten', zegt hij.

De eerste veldbijeenkomst vindt op donderdag 5 september plaats in het Flevolandse Zeewolde. Daarna volgen nog bijeenkomsten in het Limburgse Bocholtz, het Limburgse Merselo en het Zeeuwse Poortvliet. De praktijkpilot wordt geïnitieerd door LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en BO Akkerbouw. Op de website van LTO is aanvullende informatie over de veldbijeenkomsten te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer