'Elf camera's op erf: ervaringen van collega's gaven doorslag'

De Zeeuwse akkerbouwer Huibert Janse liet elf camera's van All Right Security aanbrengen op en in zijn schuren. De goede ervaringen van een collega waren voor hem een belangrijke reden om de camera's aan te schaffen. Andere collega's hebben inmiddels weer het voorbeeld van Janse gevolgd.

%27Elf+camera%27s+op+erf%3A+ervaringen+van+collega%27s+gaven+doorslag%27
LTO Ledenvoordeel
© Peter van Houweling

Janse maakt net zijn zwadmaaier gereed om bij een collega bladrammenas te gaan maaien voor de zaadteelt. Loonwerk is nog een kleine tak van zijn agrarische bedrijf. Vroeger deed de ondernemer veel meer loonwerk. Tegenwoordig doet hij alleen nog bij enkele klanten werk dat hij leuk vindt, zoals zwadmaaien en graan dorsen.

De Zeeuwse agrarisch ondernemer heeft in Wolphaartsdijk, net ten zuiden van het Veerse Meer, een akkerbouwbedrijf, vertelt hij even later in zijn kantoor in de schuur. Een groot deel van de grond ligt in de Westerlandpolder. De agrarisch ondernemer werkt samen met twee collega's in diezelfde polder in Landbouwbedrijf Westerland.

Grond en gebouwen zijn geen gezamenlijk eigendom, maar verder is er één exploitatie. Bij het gezamenlijke landbouwbedrijf zijn twee medewerkers in dienst.

Ik kan zien of 's avonds nog een deur openstaat die dicht moet of dat een auto het erf oprijdt

Huibert Janse, akkerbouwer en loonwerker in Zeeland

De Westerlandpolder is destijds door aanslibbing vanuit de zee ontstaan. De grond aan de zeekant is licht en aan de landkant zwaar. Deze grond loopt op van 15 tot 55 procent afslibbaar.

Naast de grote gangbare gewassen teelt Janse ook graszaad, plantuien en vezelvlas. Alle drie gewassen die in Zeeland naar verhouding veel worden geteeld. Hij teelt ook Ethiopische mosterd voor het zaad. 'Vorige week is het gedorst', vertelt hij.


Beregenen kan niet

Het zoute grond- en oppervlaktewater zorgt ervoor dat Janse niet kan beregenen. Tot een aantal jaren geleden was droogte nog geen onoverkomelijk probleem, want de grond is goed opdrachtig. Maar in de zeer droge jaren, enkele jaren geleden, gaf droogte zo'n forse opbrengstderving in zaaiuien dat veel van zijn collega's besloten te stoppen met het telen van dat gewas.

Vanwege het gebrek aan zoetwater is Janse helemaal overgestapt op niet-kerende grondbewerking. 'Bij niet-kerend houdt de grond meer vocht vast en is deze opdrachtiger. Bovendien is er meer nalevering van stikstof en de draagkracht is beter.'

Het ontbreken van zoetwater houdt de akkerbouwer al jaren bezig. Nu wordt elk jaar meer dan een miljoen kuub zoetwater uit Westerlandpolder en de naastliggende polder geloosd op het Veerse Meer.


Zoetwater opslaan

Met de provincie Zeeland en collega's in beide polders zoekt Janse al enige tijd naar mogelijkheden om zoetwater op te slaan, zowel boven- als ondergronds. Maar dat is volgens hem zeker geen gemakkelijk traject.

Eerst ontwikkelden de partijen een idee om het zoetwater op te vangen en dat 15 meter onder de grond op te slaan in een zoetwateropslag. Dat zou ook het zoute water in de bodem verdrijven. Maar uit onderzoek bleek dat de ondergrond niet geschikt is voor opslag van zoetwater.

In overleg met de provincie zoeken de ondernemers nu of er andere mogelijkheden zijn voor zoetwateropslag.


Niets gestolen

De Zeeuwse agrarisch ondernemer liet vijf jaar geleden een set van zes camera's aanbrengen op en in zijn schuren. Hij heeft tot nu toe nog niet te maken gehad met diefstal. 'Afkloppen.'

Janse schafte de camera's aan om te kunnen zien wat er gebeurt als hij er niet is, zoals de komst van ongewenste gasten. 'Bovendien kan ik dan zien of 's avonds nog een deur openstaat die dicht moet, of dat er een auto op het erf komt of staat.' Onder andere op zijn mobiele telefoon kan hij de beelden bekijken en terugzien.

In Nieuwe Oogst had Janse gelezen over All Right Security, dat partner is van LTO Ledenvoordeel. Het pakket van All Right Security sprak hem aan en hij sprak een collega uit de buurt, die eerder zo'n pakket had laten installeren op zijn bedrijf. Die had daar goede ervaringen mee.

Op grond daarvan oriënteerde Janse zich niet bij andere leveranciers, maar hij besloot om ook voor een pakket van All Right Security te kiezen. En ook hij heeft daar goede ervaringen mee.


Internet en meer camera's

Daarom besloot de Zeeuwse ondernemer vorig jaar nog een set te laten installeren, rond en in een schuur waar vijf jaar geleden nog geen internet was. Bij het opknappen van die schuur liet Janse meteen ook internet aanbrengen en vijf camera's instellen van All Right Security.

Tijdens het adviesgesprek met de contactpersoon van dat installatiebedrijf keek Janse welk beveiligingssysteem het beste bij zijn specifieke wensen aansloot en wat de ideale plek zou zijn om de camera's aan te brengen. In overleg met de monteur die de camera's bij hem installeerde paste de akkerbouwer die plek later nog iets aan.

Af en toe maakt Janse de camera's schoon, zo behoudt hij ook een mooi nachtbeeld. In totaal hangen er nu elf camera's rond en in zijn gebouwen. Eén camera van de laatste set van zes had Janse niet nodig, die is gecrediteerd. De monteurs hebben alles bekabeld, wat bedrijfszekerder is. 'Ik heb nu rondom zicht en zicht in de twee grootste schuren waar de duurste spullen staan.'


Paardenpoep

De akkerbouwer noemt een voorbeeld waarbij het handig was dat hij beelden had: 'Pas lag er paardenpoep op een vreemde plek op het erf. Ik ben toen de beelden van de camera's gaan terugkijken. Het bleek dat er paarden op ons erf hadden gelopen die waren losgebroken.'

Janse hoorde ook van een loonwerker waar een loods was afgebrand. Op de camera's was te zien waar de brand was ontstaan.

Het gemak van de camera's van All Right Security stemt de Zeeuwse agrarisch ondernemer tevreden. Meerdere collega's hebben hier al met hem over gepraat. 'Ze vragen dan hoe het bevalt. Ik heb geantwoord dat mijn ervaringen goed zijn en hen aangeraden om ze ook te installeren. Dat advies hebben ze opgevolgd.'


Korting op beveiligingssystemen via LTO Ledenvoordeel

Leden van LTO Nederland krijgen via LTO Ledenvoordeel 10 procent korting op camera- en alarmsystemen. Voordeelpakketten zijn daarvan uitgezonderd. Deze ondernemers krijgen ook een adviesgesprek met een medewerker van All Right Security, waarbij wordt gekeken welk beveiligingssysteem het beste past bij het bedrijf. Alle pakketten worden op maat aangepast en zijn inclusief installatiekosten en manuren, het programmeren van de app op smartphones en tablets en de software op de computer, uitleg en werking van de apparatuur, gebruiksmateriaal en kabel en één jaar helpdesk. Bovendien worden de systemen gebruiksklaar opgeleverd. LTO-leden kunnen voor beveiligingsvraagstukken terecht bij All Right Security. Meer informatie is te vinden op de website ltoledenvoordeel.nl/veiligheid/beveiligingssystemen.
Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel.

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel