Grote spreiding in Belgische proefrooiing Fontane

Door de grote spreiding in pootdata van Belgische Fontane-aardappelen zijn de verschillen in de derde proefrooiing enorm groot. De bruto-opbrengst van de proefrooiing begin september kwam uit tussen 13 ton per hectare (pootdatum 26 juni) en 71 ton per hectare (pootdatum 18 april).

Grote+spreiding+in+Belgische+proefrooiing+Fontane
© John Ramaker

Dat meldt de Belgische onderzoeksinstelling Viaverda op basis van monsters van 36 praktijkpercelen verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Bij de monstername zaten deze aardappelen gemiddeld nog maar op 99 groeidagen. Door de grote spreiding in pootdata komt de gemiddelde opbrengst van Fontane op 35,6 ton per hectare. Fontane is het grootste ras voor fritesaardappelen.

Volgens Viaverda is ook binnen de aardappelpercelen de heterogeniteit groot. Dat was al te zien aan de soms moeizame opkomst. Tussen twee proefrooiingen in zag de onderzoeksinstelling grote stijgers en soms zelf dalingen in de opbrengst op één perceel. Dat wijst erop dat er zelfs met een goede opkomst toch nog grote verschillen tussen de planten onderling kunnen zitten.


Vijf percelen 48 ton per hectare of meer

Het vijfjarig gemiddelde voor een Fontane-proefrooiing op 2 september ligt op 48 ton per hectare en na 99 groeidagen op 35 ton per hectare voor wat betreft de bruto-opbrengst. Viaverda meldt dat slechts vijf percelen dit jaar die 48 ton per hectare of meer halen.


In de afgelopen twee weken nam de bruto-opbrengst van de aardappelen toe met 530 kilo per hectare per dag. Dit betekent dat de toename nog iets is versneld ten opzichte van de vorige proefrooiing. Volgens Viaverda is dat volledig toe te schrijven aan de laat gepote percelen.

De groei van de in april gepote percelen ligt zo goed als stil. Ook op de percelen waar in mei de aardappelen in de grond zijn gegaan, neemt de groei af, al zitten deze Fontane's nog maar op 112 groeidagen.

De laat gepote percelen zitten nog in volle groei met een aangroei van 700 kilo per hectare per dag. Maar dat is nog weinig voor zo'n jong gewas, dat amper 75 groeidagen kent. De laat gepote percelen staan nog volledig groen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer