Onzekerheid over productie doet suikerprijs stijgen

De prijs voor witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen is de afgelopen twee weken met 10 procent gestegen tot een niveau van ruim 500 euro per ton. Dit lijkt een gevolg van onzekerheid over de wereldwijde suikerproductie voor dit jaar.

Onzekerheid+over+productie+doet+suikerprijs+stijgen
© Marcel Berendsen

Vooral in Brazilië vallen de suikeropbrengsten tegen ten opzichte van eerdere prognoses. In het verslag van het suikeroverleg van de Europese Commissie schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat de productie in Centraal- en Zuid-Brazilië onder druk staat vanwege aanhoudende droogte en ook branden op suikerplantages. Volgens de deskundigen in Brussel zal de situatie in het land de komende maanden van invloed zijn op de wereldwijde suikerprijzen.

De onzekerheid over het aanbod zorgt ervoor dat de prijs voor witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen weer is gestegen naar het niveau van half juli. Tegenover de ongunstige berichten uit Brazilië is er vanuit Azië veel optimisme over de suikeroogst. Vooral Thailand en India produceren meer dankzij goede groeiomstandigheden. Volgens suikerorganisatie Isma is er genoeg aanbod in India om de exportstop te annuleren.


Redelijke opbrengsten in EU

Voor de Europese Unie houdt de Europese Commissie op basis van de waarnemingen van meteorologisch instituut Joint Research Centre in het Mars-bulletin vast aan de prognoses voor Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Ondanks de late zaaidata zijn de groeiomstandigheden in deze belangrijke productielanden zo gunstig dat toch nog een redelijke opbrengst wordt verwacht.

Voor Nederland is de voorlopige prognose 84 ton suikerbieten per hectare. Wel waarschuwt de commissie voor de gevolgen van de hoge ziektedruk in West-Europese landen. Voor Spanje, Hongarije en Kroatië zijn de verwachte suikeropbrengsten wel naar beneden bijgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer