FAO rekent op kleiner verschil productie en consumptie tarwe

Wereldvoedselorganisatie FAO heeft haar raming voor de wereldwijde oogst van tarwe iets naar boven bijgesteld. De verwachtingen voor de consumptie zijn in dezelfde prognose wat verlaagd.

FAO+rekent+op+kleiner+verschil+productie+en+consumptie+tarwe
© Europese Unie

Volgens de granennieuwsbrief van september gaat de FAO uit van een wereldwijde tarweproductie van 791,4 miljoen ton. Dat betekent een verhoging van 2,3 miljoen ton vergeleken met de vorige prognose in juli. De tarweconsumptie voor het seizoen 2024-2025 is daarbij verlaagd met 2,2 miljoen ton naar 793,3 miljoen ton.

Deze aanpassingen hebben tot gevolg dat de FAO er nog steeds van uitgaat dat de tarweconsumptie groter zal zijn dan de productie in dit seizoen. Maar het gat is ineens een stuk kleiner geworden.



Het verschil is door de aanpassingen van deze maand ook ineens kleiner dan de voorspellingen die het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in de het laatste Wasde-rapport heeft gedaan. USDA denkt dat de consumptie 6 miljoen ton groter is dan de productie, terwijl de FAO denkt dat het gat kleiner is dan 2 miljoen ton.

De FAO heeft de oogstprognose voor tarwe verhoogd op basis van hogere opbrengsten in de Verenigde Staten. Ook in China en Argentinië vallen de verwachtingen iets hoger uit dan twee maanden geleden werd ingeschat. Neerwaartse bijstellingen zijn er in de Europese-Unie en Rusland.


Minder consumptie in China

De verlagingen in de cijfers wat de consumptie betreft hebben grotendeels te maken met aanpassingen in de inschattingen die voor China worden gemaakt. Elders blijft de prognose van het tarwegebruik redelijk op niveau.

Al met al verwacht de FAO dat de productie dit seizoen groter uitvalt dan vorig jaar, terwijl de consumptie juist wat afneemt. De eindvoorraad in juni 2025 komt volgens de nieuwe inschatting op 314,5 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met de voorraad aan het eind van vorig seizoen. In juli ging de wereldvoedselorganisatie nog uit van een kleinere voorraad aan het eind van het seizoen 2024-2025.


Lagere raming voor gerst

De FAO melt ook dat de oogstverwachtingen voor gerst zijn verlaagd voor Canada en de Europese Unie. Volgens de wereldvoedselorganisatie hebben hogere temperaturen dan normaal een negatieve impact gehad op de opbrengsten. Datzelfde geldt voor de productie van sorghum in de Verenigde Staten.

Voor mais waren de weersomstandigheden in de Verenigde Staten gunstiger dan verwacht. Daarom is de maisprognose voor dit land verhoogd. Desondanks valt de wereldwijde maisoogst volgens de FAO wat kleiner uit dan vorig seizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer