Aardappeloogstraming Roemenië daalt onder de 15 ton per hectare

Droogte en tropische hitte drukken de aardappelopbrengsten in Roemenië onder de 15 ton per hectare. Dat is de meest opvallende uitkomst van een nieuwe aardappeloogstraming van de gewasmonitoringscommissie JRC.

Aardappeloogstraming+Roemeni%C3%AB+daalt+onder+de+15+ton+per+hectare
© Ger Loeffen

Het zit de Roemeense aardappeltelers de laatste twee jaar niet mee wat opbrengsten betreft. In 2021 en 2022 haalden ze nog 16,5 tot 17 ton aardappelen per hectare. Vorig jaar bleef de oogst steken op 14 ton per hectare.

Dit jaar zag het er aanvankelijk naar uit dat de opbrengsten in Roemenië weer richting de 16 ton gingen, maar droogte en hitte hebben roet in het eten gegooid. Volgens de laatste inschatting van de gewasmonitoringscommissie van de Europese Unie blijft de gemiddelde oogst op zo'n 78.000 hectare aardappelen steken op 14,8 ton.



Daarmee is Roemenië nu het vierde land in de Europese Unie waar de seizoenen op rood staan wat de aardappelopbrengsten betreft. Eerder melde de Europese Commissie via het maandelijkse Mars-rapport al dat de opbrengsten in Nederland, België en Griekenland kleiner zullen uitvallen dan normaal.

Voor Nederland meldt het Mars-rapport een oogstverwachting van 39,5 ton per hectare. Dat betreft een gemiddelde van alle aardappelen, dus inclusief pootgoed en zetmeelaardappelen. De raming voor Nederland is niet veranderd ten opzichte van de inschatting in juli. Datzelfde geldt voor België waar een oogst van 38,8 ton per hectare wordt verwacht.

De Grieken oogsten volgens JRC gemiddeld 25,7 ton aardappelen op een areaal van net iets minder dan 13.000 hectare. Eerder dit jaar werd nog gerekend op opbrengsten van ruim 27 ton per hectare en dat was al veel minder dan de 30 tot 31 ton die in de afgelopen twee jaar is geoogst.


Polen stijgt naar 29,1 ton per hectare

In vergelijking tot het vorige Mars-rapport is de oogstverwachting voor Spanje licht verlaagd, terwijl in Polen iets meer van een hectare lijkt te komen. Voor Spanje wordt gemikt op 31,9 ton per hectare, in Polen stijgt de prognose naar 29,1 ton.

Al met al verandert het gemiddelde voor de Europese Unie niet. Net als in juli wordt gekeken naar een gemiddelde van 35,1 ton per hectare. Dat is wel 5 procent minder dan vorig jaar en net onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Italië springt er in positieve zin bovenuit. De verwachting van 30,5 ton per hectare ligt voor de Italianen 10 procent hoger dan vorig jaar en 5 procent boven het vijfjarig gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer