Nederlands coöperatiemodel inspireert Indonesische boeren
Agriterra ondersteunt landbouwcoöperaties in ontwikkelingslanden met advies, training en uitwisseling. Daarbij faciliteert Agriterra nadrukkelijk dat collega’s van de top agri- en voedselsector uit de Nederlandse land- en tuinbouwsector als Agripool-expert hun kennis en expertise kunnen delen met collega’s in Afrika en Azië.
Indonesische boeren zetten moedige stappen richting meer zeggenschap over hun eigen bestaan, geïnspireerd door lessen uit het Nederlandse coöperatiemodel. Met ondersteuning van Agriterra werken zeven primaire coöperaties in de palmolieteelt aan de oprichting van de eerste palmoliefabriek in eigendom van boeren in Indonesië.
Deze stap kan hun rol in de waardeketen volledig veranderen: in plaats van te vertrouwen op tussenhandelaren, kunnen ze straks zelf palmolie verwerken en verkopen. De potentiële voordelen zijn duidelijk: hogere winsten, een sterkere marktpositie en meer duurzaamheid door betere coördinatie, zoals het gefaseerd vernieuwen van plantages om inkomensverlies te voorkomen.
Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat & Energie bij LTO Nederland en directeur Coöperatiezaken bij Vitelia, speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Tijdens een recente reis naar Indonesië als Agripool-expert gaf Michiels een training over ledenbetrokkenheid en ging hij in op de zorgen van boeren over de risico’s van samenwerking.
Het besef dat gezamenlijke inspanningen tot meer succes leiden, is er al
'Het belangrijkste wat ontbrak, was het vertrouwen dat hun investering veilig is,' legt hij uit. De boeren waren bang om zeggenschap en spaargeld kwijt te raken. Michiels hielp hen inzien dat ze gezamenlijk eigenaar zijn van de nieuwe palmoliefabriek. 'Dus je investeert in je eigen bedrijf', benadrukt hij. Met voorbeelden uit de Nederlandse landbouwgeschiedenis en zijn eigen ervaringen bij Vitelia toonde Michiels aan hoe samenwerking en gedeeld eigenaarschap succes hebben gebracht in vergelijkbare situaties. Dit gaf de boeren vertrouwen om stappen vooruit te zetten.
Uitdagingen overwinnen
Hoewel de vooruitgang hoopgevend is, zijn er nog obstakels te overwinnen. Indonesische wetgeving verbiedt bijvoorbeeld directe fusies tussen coöperaties, wat de oprichting van secundaire coöperaties ingewikkeld maakt. Toch blijft Michiels optimistisch: 'Het besef dat gezamenlijke inspanningen tot meer succes leiden, is er al.'
Daarnaast ondersteunen de lokale medewerkers van Agriterra de coöperaties actief en bieden begeleiding om hen bijvoorbeeld sterker te maken in bestuur.
Reflectie
Voor Michiels zelf was de reis zowel indrukwekkend als verhelderend. 'Ervaren hoe coöperaties werken in verschillende contexten benadrukt de veerkracht en vindingrijkheid van boeren, terwijl het me ook herinnert aan de voordelen die we in Nederland vaak als vanzelfsprekend beschouwen', deelt hij.
'Ik maak daarom bewust ieder jaar een week vrij om als Agripool-expert op pad te gaan. Het is ongelooflijk waardevol om mensen te ontmoeten, samen uitdagingen aan te pakken en een kant van een land te ontdekken die je anders nooit zou zien. Het is een voorrecht om op deze manier bij te dragen.'
De weg naar duurzame palmolie
Agriterra lanceert in 2025 een initiatief in Centraal Kalimantan om de palmoliewaardeketen duurzamer te maken. Dit doet Agriterra door boeren te trainen in duurzaamheid en traceerbaarheid om RSPO-certificering te behalen, door coöperaties te versterken in bestuur, markttoegang en belangenbehartiging en door lokale overheden te ondersteunen bij het dichten van beleidslacunes op het gebied van duurzaamheid en traceerbaarheid. Deze aanpak is gericht op het bieden van de tools die nodig zijn om coöperaties en kleinschalige boeren te helpen bij het creëren van een duurzamere toekomst in de palmolieproductie.Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Agriterra
Agriterra
Stichting Agriterra zet zich in voor het versterken van landbouwcoöperaties in ontwikkelingslanden. Agriterra is 26 jaar geleden opgericht door de...
Lees verder »