Australië verhoogt oogstraming tarwe

De vooruitzichten van de tarwe in Australië zijn beter dan tot voor kort werd verwacht. De onderzoeksdienst Abares van het Australische landbouwministerie mikt nu op een oogst van 31,8 miljoen ton.

Australi%C3%AB+verhoogt+oogstraming+tarwe
© Haijo Dodde

Abares voorspelde in juni nog een tarweproductie van 29,7 miljoen ton. Vooral in de deelstaten Nieuw-Zuid-Wales en Queensland zijn de verwachtingen naar boven bijgesteld. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door bovengemiddelde neerslag in veel teeltgebieden. In West-Australië begon het seizoen voor de wintergranen droog, maar daarna viel vooral in het noorden en westen van het land op tijd regen.



De nieuwe schatting van Abares duidt op een tarweoogst die een van de grootste is in de geschiedenis. Alleen in 2021-2022 en 2022-2023 werd nog veel meer tarwe gedorst in Australië. In het laatstgenoemde seizoen stak de tarweproductie zelfs boven de 40 miljoen ton uit. Het gemiddelde in de afgelopen tien jaar bedraagt 26,5 miljoen ton, met als negatieve uitschieter de 14,5 miljoen ton in 2019-2020.


Wasde-rapport

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA verhoogde in augustus in het Wasde-rapport zijn verwachting van de Australische tarwe met 1 miljoen ton naar 30 miljoen ton. Dezelfde verhoging is ook doorgevoerd in de prognose van de export; plus 1 miljoen ton naar 23 miljoen ton.

Abares houdt voorlopig vast aan een exportkwantum van 20,9 miljoen ton. Daarmee is de export al zo'n 10 procent groter dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De verwachting is dat de grotere productie de binnenlandse voorraden laten toenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer