Betere bodem vormt de basis voor klimaatadaptatie

Akkerbouwers moeten nog zuiniger zijn op hun bodem om ook in de toekomst een zekere oogst te kunnen garanderen. Specialisten gaan ervan uit dat grotere investeringen nodig zijn om weerstand te bieden tegen weersextremen.

Betere+bodem+vormt+de+basis+voor+klimaatadaptatie
© Tony Tati

'We kunnen in Nederland prachtige akkerbouwgewassen telen, maar moeten er wel voor zorgen dat dit zo blijft. Daarvoor is nodig dat we het thema 'hoe om te gaan met klimaatverandering' op de agenda houden.' Deze boodschap formuleerde praktijkonderzoeker Pieter de Wolf van Wageningen University & Research vorige week in een webinar van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) over het zeker stellen van de oogst in een veranderend klimaat.

Wijnand Sukkel, eveneens onderzoeker bij Wageningen University & Research, en de akkerbouwers Ger Evenhuis en David de Wit vertelden over de impact van klimaatverandering en de mogelijke maatregelen. Namens de afnemers ging directeur Andries Middag van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi) in op het belang van oogstzekerheid.


Meer neerslag in winter

Klimaatverandering uit zich in Nederland in meer neerslag in de winter en meer droogte en hitte in de zomer. Voor akkerbouwers resulteert dat in bodemdaling, verzilting en meer druk van ziekten en plagen, maar ook in sterk wisselende groeiomstandigheden.

Een vitale bodem moet een bui van 60 millimeter kunnen verwerken

David de Wit, akkerbouwer in Lepelstraat (NB)

'In combinatie met klimaatverandering zien we dat bodemverdichting de grootste schade geeft. Van de landbouwgrond is 45 procent gevoelig voor storende lagen in de ondergrond', geeft Sukkel aan. Volgens de onderzoeker veroorzaakt dat meer afspoeling van percelen, meer verslemping, minder opdracht van vocht bij droogte en daling van de grondwaterspiegel.


Beter bodembeheer en watermanagement, maar ook lichtere mechanisatie en vervroeging van teelten dragen bij aan het beperken van de gevolgen van structuurbederf door klimaatverandering, stelt Sukkel. Het belangrijkste advies is volgens hem dat akkerbouwers zuinig moeten zijn op hun bodem. Voor de waterhuishouding noemt hij het wenselijk dat in de winter meer water wordt vastgehouden om de grondwaterstand op peil te houden.


Cultuurtechnische maatregelen

Cultuurtechnische maatregelen als het verbreden van sloten en de aanleg van stuwen om het waterpeil te sturen zorgen voor meer waterbuffering. Sukkel waarschuwt ervoor dat ten aanzien van de waterhuishouding en het bodembeheer veel laaghangend fruit inmiddels is geplukt.

Voor verdere verbeteringen zijn vaak grotere investeringen nodig. Als voorbeelden noemt hij de aanleg van ondergrondse wateropslag of het werken met vaste rijpaden met aangepaste mechanisatie, zoals gebeurt op de Boerderij van de Toekomst.

Evenhuis heeft een akkerbouwbedrijf in het Drentse Schoonoord en is bestuurlijk betrokken bij coöperatie Cosun. Hij vertelt dat in zijn bedrijfsvoering de bodem centraal staat. 'Wij proberen de bodem weerbaarder te maken door percelen zolang mogelijk groen te houden. Bij het onderwerken van de groenbemesters zorgen we ervoor dat het organische materiaal bovenin de bouwvoor blijft. Met veehouders met wie wij grond ruilen, maken we afspraken over bodemverbetering.'

Maatregelen om te werken aan klimaatadaptatie ziet De Wit als een geleidelijk proces. Hij heeft samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf in het West-Brabantse Lepelstraat en is daarnaast ook onderzoeker bij Wageningen University & Research. Sommige negatieve effecten van klimaatverandering, zoals zijn collega Sukkel schetst, herkent de akkerbouwer wel.


Drempels tussen ruggen

'Wij hebben ook structuurproblemen. Om die te beperken, proberen we op het land het transport van geoogst product met kippers te vermijden. Verder hebben we drempels aangelegd tussen de aardappelruggen om te voorkomen dat regenwater na een zware bui snel wegspoelt. Nu houden we het water langer vast. Wij vinden dat een vitale bodem een bui van 60 millimeter moet kunnen verwerken', zegt De Wit.


Voor de overstap op robuustere rassen en rassen met een korter groeiseizoen kijkt de sector veelal naar hun afnemers. Middag erkent dat de fritesfabrikanten hierin een belangrijke rol hebben. 'Die verantwoording is er en onze leden oriënteren zich op rassen die sterker zijn in de teelt en een lagere stikstofbehoefte hebben.'

Overigens vindt Middag niet dat klimaatverandering per definitie betekent dat groeiseizoenen korter zijn. Hij ziet meerdere scenario's en vooral grote verschillen tussen jaren en grondsoorten. 'We moeten ons niet laten beperken door kalendermaatregelen. Het belangrijkste is dat we zuinig zijn op de grond, op onze telers en op de infrastructuur. We zitten in een fantastisch teeltgebied en dat moeten we zo goed mogelijk tot waarde brengen.'

De Wolf besluit dat voorgaande seizoenen toonden wat de gevolgen kunnen zijn van klimaatverandering. 'We mogen ons afvragen of we genoeg doen om weerstand te bieden tegen klimaatextremen. Aanleg van bijvoorbeeld vaste rijpaden lijkt nu nog een stap te ver vanwege de hoge investeringen. Maar wellicht zijn de meeropbrengsten voldoende om dat te compenseren.'

Groeiseizoen 2023 wake-upcall voor klimaatadaptatie

Volgens onderzoeker Pieter de Wolf van Wageningen University & Research diende het natte groeiseizoen van 2023 als wake-upcall voor akkerbouwers om maatregelen te nemen tegen klimaatextremen. Ger Evenhuis en David de Wit erkennen dat en vertellen over hun ervaringen en de naweeën ervan. 'Wij zijn door het oog van de naald gekropen', verklaart De Wit. 'Op 17 oktober waren we klaar met de aardappelen. Toen begon het te regenen en werd het niet meer droog. Het was voor ons later alleen lastig om de wintergranen goed te kunnen zaaien.' Evenhuis trof het minder. De akkerbouwer teelt 200 hectare zetmeel- en fritesaardappelen. Hij vertelt dat het vorig jaar niet is gelukt om alles te rooien en dat de start van 2024 lastig was. 'We hebben op sommige percelen nog herstelwerkzaamheden te doen. Dat is afgelopen jaar voor een deel blijven liggen. Maar deze herfst is de oogst tot dusver zonder problemen verlopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 5°
    85 %
  • Zondag
    6° / 5°
    90 %
Meer weer