'Beschikbaarheid van goed water is ook in Flevoland een probleem'

Voor akkerbouwer Wim Stegeman in Lelystad is de beschikbaarheid van goed water een toenemend probleem op zijn bedrijf in Flevoland. Dat zei hij maandagavond in het webinar 'Toekomstbestendig telen; omgaan met klimaatuitdagingen' van Rabobank en Nieuwe Oogst.

%27Beschikbaarheid+van+goed+water+is+ook+in+Flevoland+een+probleem%27
© Anouk Hemmink

Stegeman boert op biologisch-dynamische wijze en teelt vijftien verschillende gewassen, waaronder spinazie. 'Dit gewas heeft in de zomer een groeiduur van zes weken. In zo'n korte periode wil je goed water hebben, maar dat hebben we hier op de zeebodem niet.'

De Flevolandse akkerbouwer heeft een bron van 50 meter diep, maar die is zout. Ook het water in de tocht is brak. 'Het grondwaterpeil zakt in het groeiseizoen tot wel 2 meter onder het maaiveld, dat is te diep voor capillaire werking.' Samen met boeren in de buurt en Waterschap Zuiderzeeland pakt hij de handschoen op om in het seizoen meer water vast te houden.


'Mogelijk kunnen we ook zoetwater laten aanvoeren, want dat is er verderop in Flevoland wel. Maar dan moet wel het systeem worden aangepast. Daar praten we met het waterschap over. Dat vergt een lange adem, uiteindelijk moeten we samen tot een goede oplossing zien te komen', aldus Stegeman.


Sluipmoordenaar

Volgens Werenfried Spit, vakgroepmanager R&D weer- en klimaatmodellen bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), is verzilting een duidelijk effect van de klimaatverandering. 'Het is een sluipmoordenaar, het gaat geleidelijk door. De zeespiegel stijgt nu met 3 millimeter per jaar, dat is sneller dan eerder was berekend. Daardoor neemt ook de verzilting toe en trekt het steeds verder Nederland in', legt hij uit.

Een concrete verwachting over verzilting heeft KNMI niet, meldt Spit. 'We zijn een meteorologisch instituut. We kunnen goed uitrekenen wat het weer doet en in hoeverre dat de zeespiegel stijgt, maar puur een berekening over verzilting is lastig. Wel doen we hier onderzoek naar samen met hydrologische instituten en waterschappen.'


Hieronder is het webinar 'Toekomstbestendig telen; omgaan met klimaatuitdagingen' te bekijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer