'Hoe gunstig wil je de omstandigheden hebben? Het planten ging prachtig'
Akkerbouwer Jan Stouten in het Zeeuwse Oosterland heeft vrijdag samen met medewerker Bram Minderhoud 4 hectare winteruien geplant. 'Dankzij dit mooie najaar waren de omstandigheden echt prachtig', zegt de teler enthousiast.
Op het perceel waar Stouten de uien plantte, stond een paar weken geleden nog een fors gewas bladrammenas. Deze groenbemester zaaide de akkerbouwer op Schouwen-Duiveland afgelopen zomer na de teelt van wintertarwe. Met een klepelmaaier maakte hij ruim anderhalve week geleden de groenbemester klein, daarna kwam er 30 ton compost per hectare op en vorige week woensdag ploegde hij het onder.
Na een paar dagen drogen was het vrijdag tijd om 4 hectare winteruien te planten. Met voorop een rotorkopeg en achter de trekker een pootmachine van 3 meter breed ging het mooi vlot. 'Het verliep goed. De lichte zavelgrond met een afslibbaarheid van ongeveer 15 procent was mooi bewerkbaar', stelt Stouten tevreden.
'De huidige weersomstandigheden zie ik in deze periode graag. Bij deze warmte komen de uien mooi vlot boven. Als dat eenmaal zover is, mag het weer wat kouder worden. De loofgroei moet straks niet te hard gaan', zegt de teler. Het risico van een te forse loofproductie kort voor de winter is dat een vorstperiode ervoor kan zorgen dat het gewas een flinke tik krijgt. 'Dat wil je niet', zegt de akkerbouwer.
Spanning van winteruienteelt
Over hoe het gewas de winter doorkomt, is juist de spanning en uitdaging van de winteruienteelt, vindt Stouten. 'Hoe kan ik de kwaliteit goed houden en hoe kan ik zo vroeg mogelijk oogsten om zomerplantuien voor te zijn? Dat is de kunst.'
Het doel van de Zeeuwse teler is om de winteruien rond 20 juni te oogsten. 'Want als ze tegelijk met de zomerplantuien op de markt komen, dan wil de handel geen winteruien meer. Die situatie moet je dus voorkomen.' Naast 4 hectare winteruien verbouwt Stouten ruim 14 hectare zomerplantuien.
De rest van het bouwplan bestaat uit aardappelen, suikerbieten, graszaad, mais, wintertarwe en witlof. Alleen een deel van de bieten moet het bedrijf nog rooien. 'Vorige week donderdag hebben we 6 hectare geoogst. In december moeten we nog 6,5 hectare leveren en in januari nog 2,5 hectare. De bieten voor deze laatste twee leveringen wil ik in de derde week van november rooien. Hopelijk zijn de omstandigheden dan nog mooi, want daarna moet de wintertarwe op die percelen de grond in', meldt de akkerbouwer.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag11° / 9°15 %
-
Zaterdag9° / 8°50 %
-
Zondag9° / 6°95 %