Zaaiuienseizoen start op 12 tot 14 euro

De beurs in Goes opent het zaaiuienseizoen met een startnotering van 12 tot 14 euro per 100 kilo. De notering van de plantuien zakt deze week met 2,5 tot 3 euro naar 10 tot 12 euro per 100 kilo.

Zaaiuienseizoen+start+op+12+tot+14+euro
© John Ramaker

De start is dit jaar heel wat rustiger dan een jaar geleden. De afloop van het oude seizoen is ook een verschil van dag en nacht tussen beide jaren. Seizoen 2022-2023 eindigde met extreem hoge prijzen. Afgelopen seizoen waren de laatste uien nauwelijks te verkopen voor 10 euro.

Daarbij speelt ook mee dat de uienarealen op basis van de hoge prijzen in december flink zijn gegroeid. Gelegenheidstelers, nieuwkomers en bestaande telers zorgden voor een flinke toename van het areaal. Het areaal zaaiuien is volgens statistiekbureau CBS met 12 procent toegenomen tot 32.660 hectare. Daarnaast is de teelt van plantuien met 14 procent uitgebreid naar 9.430 hectare.

De plantuien hebben prima opbrengsten opgeleverd. Wat de zaaiuien gaan opbrengen, is op basis van het wisselende beeld in de praktijk nog moeilijk te zeggen. Maar de verwachting is dat er een behoorlijke oogst aan zit te komen. Ook al omdat de arealen zoveel zijn toegenomen. Daar komt bij dat telers in het buitenland ook niet stil zijn blijven zitten na de hoge prijzen van zomer 2022 tot en met februari van dit jaar. Wereldwijd zijn meer uien te verwachten.




Vorig jaar twee weken eerder

Vorig jaar begon het seizoen voor de zaaiuien in Goes twee weken eerder met een notering van 35 tot 42,50 euro per 100 kilo. De uien waren gevraagd en de aflandprijzen lagen erg hoog. Nederlands grootste klant Senegal was al vroeg aan de markt en de oogstverwachtingen waren als gevolg van het moeizame groeiseizoen niet best. In week 34 was er nog niet veel veranderd in de prijzen met 32 tot 40 euro per 100 kilo.

De aflandperiode duurde vorig jaar tot en met begin oktober zonder dat er veel veranderde in de prijzen. In oktober en november zakten de prijzen naar zo'n 30 euro. Vanaf eind november werd een spurt ingezet richting 45 euro per 100 kilo. In februari van dit jaar bleek het hoge prijsniveau niet vol te houden en zakten de prijzen steeds verder weg. Het seizoen eindigde met prijzen van minder dan 10 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer