Uienmarkt begint nieuw afzetseizoen in mineur

De afloop van uienseizoen 2023-2024 echoot nog na aan het begin van de nieuwe jaargang. De lage prijzen aan het eind van het seizoen hebben telers duidelijk gemaakt dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Dat terwijl de buitengewoon hoge prijzen vanaf zomer 2022 tot januari/februari dit jaar juist nieuwe gelukszoekers heeft aangetrokken.

Uienmarkt+begint+nieuw+afzetseizoen+in+mineur
© Marcel Berendsen

Het kon niet op in de uienteelt. Er waren ziekten, plagen en moeilijke weersomstandigheden, maar hoge prijzen maakten uien tot een aantrekkelijke teelt. Dat is dit jaar terug te zien in een grote uitbreiding van het areaal. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten zijn meer uien gezaaid. Dat maakt het vooruitzicht dit seizoen onzeker.

Afgelopen seizoen waren er exportverboden in India en Egypte. Bovendien viel de oogst in eigen land nogal tegen. Eerst werd gedacht dat de opbrengsten bleven steken op zo'n 41 ton per hectare. Daarmee was de oogst ondanks een uitbreiding in het areaal niet groter dan het jaar daarvoor. Dat schiep hoge verwachtingen en resulteerde in buitengewoon hoge prijzen in de eerste seizoenshelft.


Export minder vlot

Het feit dat de export minder vlot liep dan in het voorgaande seizoen werd voor lief genomen. Dat zou in de tweede helft van het seizoen wel goedkomen.

Vorig jaar waren de tekorten in de tweede helft zo groot dat de prijzen naar uitzonderlijke hoogten stegen. Dat zou opnieuw gebeuren. Daar waren telers, verpakkers en sorteerders van overtuigd. In december werden voor hoge prijzen uien vastgelegd om die in de tweede helft van het seizoen aan de man te brengen.

Toen in januari de belangrijkste klant van de markt verdween – Senegal schakelt elk jaar in februari om naar de eigen oogst – kwamen er al haarscheurtjes in het vertrouwen. Bovendien kwam er een nieuwe raming van de uienoogst in Nederland. Het definitieve cijfer viel 120.000 ton hoger uit dan de voorlopige raming. Deze extra hoeveelheid kwam boven op de achterstand van 135.000 ton in de export.



Men vond houvast aan de gedachte dat de beurs in Berlijn het afnemende sentiment wel weer een opkikker zou geven, net als vorig jaar. Maar het beursbezoek bracht niet de vurig gewenste opleving. De spirit raakte er met de week meer uit.

Het uitblijven van voldoende impulsen deed de marktprijzen dalen. Naarmate het seizoen vorderde, waren er steeds meer kwaliteitsproblemen. Het drong de prijzen terug tot 10 cent per kilo en daaronder.

Een deel van de uien is in de vergister beland omdat ook Polen op een gegeven moment geen interesse meer had in de kwaliteit aan de onderkant van de markt. Er waren voldoende betere uien te koop voor een zacht prijsje.


Afnemers zijn voorzichtig

De afloop van vorig seizoen werkt nu door in de afzet van de nieuwe oogst. Afnemers zijn voorzichtig, bang dat ze opnieuw een scheur in de broek oplopen. Telers weten eigenlijk ook niet goed waar ze aan toe zijn. Door de bijzonder slechte omstandigheden dit seizoen zijn de verschillen in de gewassen enorm.

Percelen waar niets aan mankeert, zijn er niet of nauwelijks. Overal is wel wat aan de hand. Heel laat zaaien en schade door bonen- en uienvlieg. Daarnaast steekt valse meeldauw zijn kop op.



Hoewel de opbrengsten van de eerste plantuien er goed uitzien, groeien de meeste kilo's nog altijd pas in augustus. Aan de andere kant is het deze maand wel bijzonder groeizaam weer. Als die lijn in augustus kan worden doorgetrokken, komen er toch aardig wat kilo's.

Wat betreft prijzen begint dit seizoen op een aanzienlijk lager niveau dan vorig jaar. Plantuien worden verkocht voor 20 tot 25 cent per kilo af land. Vorig jaar was dat 35 tot 40 cent per kilo. Of dat lagere prijsniveau een garantie is voor een betere export dan vorig jaar, moet nog blijken. Wat dat betreft is Nederland niet meer het enige loket waar potentiële kopers zich melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer