Tweede Kamer: glastuinbouw uitzonderen van energiebeprijzing

De glastuinbouw moet niet worden opgenomen in het Europese handelssysteem ETS-2 voor CO2-emissierechten. Dat vindt een kleine meerderheid van de Tweede Kamer. Zij hebben de regering gevraagd hiervoor te zorgen.

Tweede+Kamer%3A+glastuinbouw+uitzonderen+van+energiebeprijzing
© Vidiphoto

Het Emissions Trading System (ETS) is bedoeld om in Europa bedrijven via een marktmechanisme aan te zetten tot CO2-reductie. Het kabinet beslist komend voorjaar over het al dan niet opnemen van de glastuinbouw in ETS-2. Deze opt-in is mogelijk, maar er is geen dwang vanuit Europa, want de land- en tuinbouw mag van de EU grotendeels van worden uitgezonderd van het systeem.

Kamerleden André Flach (SGP) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) vinden het niet nodig om de glastuinbouw onder ETS-2 te laten vallen om de sectorale CO2-doelen te halen. De glastuinbouwsector heeft immers afspraken over CO2-reductie vastgelegd in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022–2030. Daarnaast betekent opname in ETS-2 een flinke lastenverzwaring voor de sector.


Flach en Grinwis vragen het kabinet dan ook niet over te gaan tot de opt-in voor de glastuinbouw, tenzij alle partners in het convenant hiermee instemmen. Hun motie is dinsdag gesteund door PVV, NSC, BBB, CDA, Forum voor Democratie en JA21. De overige partijen stemden tegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer