Laagdrempelig certificeren voor kleinschalige tuinders

Naar verwachting bieden MPS en GlobalGAP eind dit jaar een aangepast schema aan voor certificering van kleinschalige telers. Dat meldt brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland.

Laagdrempelig+certificeren+voor+kleinschalige+tuinders
© Vidiphoto

Glastuinbouw Nederland is een van de belangenorganisaties die pleit voor het vereenvoudigen van criteria en regels voor kleinschalige telers om zich te kunnen certificeren. Dat is nu mogelijk omdat het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) akkoord is gegaan met de voorgestelde aanpassingen. Doel van het aangepaste schema is onder meer het verminderen van administratieve lasten en kosten.

Telers en handelaren zijn onlangs overeengekomen dat in de toekomst alleen gecertificeerde bloemen en planten worden aangeboden en gekocht. Afgelopen zomer is volgens Glastuinbouw Nederland veel vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van het schema voor kleinschalige telers. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van FSI, GlobalGAP, MPS en Royal FloraHolland kwam hiervoor met een voorstel.

Na terugkoppeling met de tuinders en Glastuinbouw Nederland resulteerde dit in enkele aanpassingen en verdere vereenvoudigingen die op goedkeuring van het FSI-bestuur konden rekenen. De regeling stelt kleinschalige telers in staat om aan de FSI-vereisten te voldoen, met een schema dat specifiek is afgestemd op hun bedrijfsvoering.


Controlepunten verwijderd

De tijdens de consultatie opgehaalde reacties varieerden van technische opmerkingen over de criteria tot suggesties met betrekking tot auditregels. Een voorbeeld van een technische opmerking betrof de relevantie van waterregistratie, waterbeheerplannen en energieplannen voor kleinschalige buitentelers. Als resultaat van de consultatie werden enkele van deze controlepunten uit het schema verwijderd.

Glastuinbouw Nederland meldt dat naast veel positieve reacties, ook kritische feedback is ontvangen. Zo bleken sommige telers bezorgd over de haalbaarheid en mogelijke kosten van de certificering. Het FSI-bestuur belooft deze kritische opmerkingen serieus te nemen en zorgvuldig te kijken hoe de certificering ook voor kleinschalige tuinders toegankelijk blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    30 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer