Dreiging energiebeprijzing glastuinbouw blijft, ondanks oproep Kamerleden

Het kabinet beslist komend voorjaar over het al dan niet opnemen van de glastuinbouw in het Europese handelssysteem ETS-2 voor CO2-emissierechten. Daarmee blijft de dreiging van extra energiebeprijzing boven de sector blijft hangen. Een aantal politieke partijen deed een oproep om de glastuinbouw niet op te nemen in het systeem.

Dreiging+energiebeprijzing+glastuinbouw+blijft%2C+ondanks+oproep+Kamerleden
© Dirk Hol

Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zei dit donderdagmiddag in antwoord op vragen tijdens een debat over onder meer tuinbouw. Ondanks dat hij lovende woorden sprak over de Nederlandse glastuinbouw, wilde hij niet op voorhand een streep zetten door een mogelijke opname in het ETS. De staatssecretaris meldde dat het kabinet in de besluitvorming over de voorjaarsnota ook een beslissing neemt over ETS en de glastuinbouw. Dan wordt ook besloten over een verplichting tot het bijmengen van groen gas.

Een aantal Tweede Kamerleden van onder meer SGP, ChristenUnie en CDA wees erop dat het niet zinvol is om de glastuinbouw toe te voegen aan het ETS. De sector heeft zich immers verbonden aan het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 waarmee het werkt aan klimaatdoelen. De glastuinbouw kent sinds tien jaar een eigen CO2-sectorsysteem. Dat systeem borgt het afgesproken klimaatdoel voor 2030 en de uiteindelijke klimaatneutraliteit in 2040.

Of de oproep om de glastuinbouw niet toe te voegen aan ETS-2 wordt gedragen door een meerderheid van de partijen is niet duidelijk. Niet alle partijen waren aanwezig bij het debat. Sommige partijen stelden de staatssecretaris geen vragen over het onderwerp omdat anderen dat al hadden gedaan.


Marktmechanisme

Het Emissions Trading System (ETS) is bedoeld om in Europa bedrijven via een marktmechanisme aan te zetten tot CO2-reductie. Op basis van het ETS moet een bedrijf voor elke ton CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Deze emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld. Het aantal beschikbare rechten is beperkt en gaat elk jaar omlaag. De land- en tuinbouw mag hier van de EU grotendeels van worden uitgezonderd.

Wageningen Economic Research heeft in april onderzocht wat de gevolgen zijn als de land- en tuinbouw wel wordt opgenomen in het systeem. De onderzoekers concluderen dat invoering van het systeem in de sector miljoenen euro's zal kosten. Ook wordt de concurrentiekracht van bedrijven met productie in Nederland verzwakt ten opzichte van productie in de ons omringende landen als glastuinbouwbedrijven daar niet onder het ETS vallen en ten opzichte van productie in Zuid-Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer