Tuinbouw Limburg zet koers naar duurzame toekomst

Het rapport 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg+' is onlangs gepresenteerd aan de belangrijkste partijen in de tuinbouwsector van Zuidoost-Nederland. Dit gebeurde onder het motto 'en nu doorpakken'.

Tuinbouw+Limburg+zet+koers+naar+duurzame+toekomst
© LLTB

Het rapport biedt niet alleen een gedetailleerd beeld van de uitdagingen waar de tuinbouwsector voor staat, maar ook van de mogelijkheden om de sector duurzaam en toekomstbestendig te maken. Een breed scala aan partners heeft verklaard zich gezamenlijk in te zetten voor de uitvoering van de aanbevelingen uit het rapport.

'De tuinbouw is van groot belang voor Limburg, Noord-Brabant en daarbuiten. Dit vraagt om een duidelijke visie voor de toekomst', stelt Limburgs landbouwgedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA). Hij is ook voorzitter van de stuurgroep die het rapport heeft opgesteld.

'De Nederlandse tuinbouw heeft een productiewaarde van ongeveer 20 miljard euro en een exportwaarde van 28 miljard euro. Een groot deel komt uit Zuidoost-Nederland', vervolgt Kuntzelaers. 'Bijna alle voedingstuinbouwproducten worden geëxporteerd binnen Europa, vooral naar de eigen regio en Duitsland. Daarnaast zijn kennisintensieve tuinbouwproducten wereldwijd zeer gewild. Denk aan zaden, jonge planten, kassen, teelttechnieken en teeltondersteunende systemen.'

Om tot actie te komen is samenwerking nodig met overheid en onderwijs

Fons Kersten, hoofdbestuurder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en portefeuillehouder Glastuinbouw

Het rapport biedt een routekaart voor de verdere ontwikkeling van deze sector die cruciaal is voor de regionale economie, werkgelegenheid en duurzaamheid. Het plan richt zich op duurzame productiemethoden, technologische innovatie en het versterken van de samenwerking tussen alle ketenpartners.

Hierdoor wordt niet alleen een robuustere tuinbouwsector opgebouwd, maar draagt deze ook bij aan de bredere maatschappelijke opgaven, verwachten de opstellers van het rapport. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om voedselzekerheid en klimaatneutraliteit.


Samenwerking

'Voor dit rapport is dankbaar gebruikgemaakt van de praktijkkennis van vele tientallen mensen met verstand van zaken en een eerlijke mening', zegt Kuntzelaers. 'De uitvoering zal een directe impact hebben op de Limburgse en Brabantse samenleving. Dit betekent kansen voor economische groei, behoud van werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de sector.'

Het rapport benadrukt volgens de gedeputeerde ook dat de tuinbouwsector een belangrijke speler blijft in het realiseren van de energietransitie in de regio, door bijvoorbeeld geothermie toe te passen als duurzame energiebron. 'Bovendien zal de samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen verder worden versterkt. Dat draagt bij aan het versterken van de internationale positie van de regionale tuinbouw.'

Fons Kersten, hoofdbestuurder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en portefeuillehouder Glastuinbouw, sluit zich daarbij aan. Maar hij ziet ook uitdagingen. 'De totstandkoming van het rapport samen met de ondernemers en stakeholders uit de sector was positief en constructief. Het geeft duidelijk de uitdagingen voor de komende jaar weer voor de glas- en vollegrondstuinbouw en fruit- en boomteelt, inclusief de uitvoeringsplannen.'

Het is nu belangrijk deze plannen om te zetten in acties, benadrukt Kersten. 'Dit kunnen we als ondernemers niet alleen. Om tot actie te komen en dit goed vorm te geven is een goede samenwerking nodig met overheid en onderwijs. Een mooie uitdaging die voor ons ligt.'

De ondertekenaars van de intentieverklaring bevestigen dat ze zich er samen voor inzetten om de aanbevelingen uit het rapport tot uitvoering te brengen. Dit betekent dat er een sterkere samenwerking komt tussen alle ketenpartners, van producenten en verwerkers tot overheden en kennisinstellingen.

Greenport Venlo wordt gezien als een belangrijk platform voor deze samenwerking, maar ook de verbinding met Zuidoost-Brabant en omliggende grensregio's wordt verder versterkt. Dit doen zij aan de hand van vijf centrale thema's waarop het rapport is opgebouwd. Deze vormen samen de basis voor de uitvoering van de toekomstvisie.

1. Ondernemerschap/innovatie
2. Verduurzaming/energietransitie
3. Toekomstige teeltmethoden
4. Herverdeling fysieke ruimte
5. Arbeidsmarkt/talentontwikkeling

Verder benadrukt het rapport het belang van een sterkere communicatie over de sector. De tuinbouwketen in Zuidoost-Nederland moet zich profileren als koploper in de duurzame productie van gezonde voeding binnen een circulaire economie. Door deze communicatie te versterken en een gezamenlijke lobby te organiseren, kan de sector zich sterker positioneren op nationaal en Europees niveau.


Route naar toekomst

'De tuinbouw in Zuidoost-Nederland heeft met dit rapport een duidelijke route naar de toekomst. De gezamenlijke inzet zoals is vastgelegd in de intentieverklaring markeert het begin van een nieuwe fase voor de sector', aldus Kuntzelaers.

'De uitdagingen zijn groot, maar de kansen om een toekomstbestendig en internationaal erkend cluster op te bouwen zijn even groot', vervolgt de gedeputeerde van Limburg. 'Het is nu aan de sector om de volgende stappen te zetten en de ambities waar te maken.'


Belangrijke impuls voor versterking van sector

De toekomst van de tuinbouw in Zuidoost-Nederland is nauw verweven met de uitdagingen van klimaatverandering, energie en voedselzekerheid. De samenwerking die afgelopen week door alle stakeholders is bekrachtigd geeft een belangrijke impuls aan het versterken van de sector, zowel op regionaal als internationaal niveau. De ondertekenaars van het rapport 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg+' zijn partners vanuit de hele keten. Het gaat daarbij om provincie Limburg, de gemeenten van regio Noord-Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), Rabobank Limburg, Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland, Royal ZON, Glastuindersplatform Zuidoost-Nederland, Brightlands Campus Greenport Venlo, de Universiteit Maastricht, Fontys Hogeschool met Greentechlab en HAS green academy.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer