Aardappeloogst pas halverwege in België

De oogst van aardappelen voor de bewaring verloopt in België soms onder moeilijke omstandigheden, melden Belgische landbouworganisaties. Zij schatten in dat ongeveer de helft van het areaal nog gerooid moet worden.

Aardappeloogst+pas+halverwege+in+Belgi%C3%AB
© Marcel Berendsen

Naast de moeizame oogst vanwege de natte herfst, bleek vorige week uit de proefrooiingen van onderzoeksinstelling Viaverda ook dat de opbrengsten van fritesaardappelen zo'n 10 procent lager zijn dan het vijfjarig gemiddelde. De lagere opbrengsten zijn vooral een gevolg van de vertraagde start van het groeiseizoen door de vele neerslag in het voorjaar. Diverse percelen zijn daardoor pas in juni gepoot.

Het Belgische Vilt.be inventariseerde de stand van de oogstwerkzaamheden door reacties op te vragen bij landbouworganisaties Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Beide organisaties wijzen vanwege de vaak natte oogstomstandigheden op het belang van goed drogen van de aardappelen voordat ze de bewaring in gaan.


Vooral achterstand in het oosten

Volgens Boerenbond hebben aardappeltelers in het oosten van België op dit moment meer rooiachterstand dan in het westen. Dit heeft onder meer te maken met de regen van voorgaande weken in vooral de oostelijke teeltgebieden. De situatie is daarmee omgekeerd aan vorig jaar. Toen zijn juist in het westen van het land veel aardappelen in de grond blijven zitten vanwege aanhoudende neerslag vanaf eind september.

Gewasadviseurs van ABS vertellen dat ook diverse aardappeltelers genoodzaakt zijn om te wachten met de oogst. Dit omdat het onderwatergewicht nog niet op het niveau is voor een goede bakkwaliteit. Het zou gaan om zo'n 20 procent van het totale areaal.

De adviseurs van ABS voorspellen dat de aardappeloogst zal doorlopen tot in november om goede grondstof voor de fritesindustrie te kunnen leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer