Frankrijk oogst in meeste gewassen minder kilo's

De totale graanproductie in Frankrijk wordt door Agreste geraamd op 38,7 miljoen ton. Dat is een van de kleinste oogsten in veertig jaar tijd.

Frankrijk+oogst+in+meeste+gewassen+minder+kilo%27s
© Twan Wiermans

Het statistiekbureau van het Franse ministerie van Landbouw signaleert een dalende productie over de hele linie bij de granen. Dat komt vooral doordat de opbrengsten aanzienlijk lager laten uitvallen door het natte en donkere weer tijdens het groeiseizoen. Zo liggen de opbrengsten van zachte tarwe 17 procent lager dan in 2023.

Tegenvallende opbrengsten zien we ook bij de andere gewassen. Korrelmais en eiwitgewassen leveren per hectare ruim 10 procent minder op dan een jaar geleden. Bij oliehoudende gewassen liggen de opbrengsten 5 procent lager.



De groep oliezaden kent één uitzondering: soja. De Franse agrariërs halen bovengemiddelde opbrengsten van de sojabonen binnen. Agreste schat dat er per hectare 2,6 ton van het land komt en dat is 5,3 procent meer dan vorig jaar en bijna 7 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

De aardappelen leveren volgens Agreste ook minder kilo’s op dan vorig jaar. Voor de middenvroege en bewaaraardappelen raamt het statistiekbureau de gemiddelde opbrengst op 42,6 ton per hectare. Dat is 1 ton, ofwel 2,5 procent, minder dan vorig jaar. Oogstjaar 2023 is behoorlijk goed geweest voor de aardappelopbrengsten. De opbrengsten die dit jaar worden verwacht zitten rond het vijfjarig gemiddelde.

Zetmeelaardappelen liggen volgens de huidige inschatting wel op koers om het niveau van vorig jaar te halen. Vooralsnog mikt Agreste voor deze aardappelen op een oogst van 43,5 ton per hectare. Daarmee komt die opbrengst ruim 4 procent hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral in 2020 en 2022 werden lage opbrengsten gehaald.



Suikerbieten lijken ook op weg om het niveau van vorig jaar te halen. Voorlopig rekent het Franse statistiekbureau op een gemiddelde opbrengst van 83,6 ton bieten per hectare. Dat is bijna 6 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Ook hier geldt dat in 2020 en 2022 nogal lage opbrengsten zijn gehaald.

Aan de andere kant ligt de inschatting van dit jaar maar net onder de hoogste bietenopbrengsten die de afgelopen jaren in Frankrijk zijn gerealiseerd. In 2019 en 2021 werd net iets meer dan 85 ton van een hectare gehaald.


Totale productie lager

In de meeste gevallen pakt ook de totale productie van de verschillende gewassen lager uit dan vorig jaar. Behalve bij aardappelen, suikerbieten, korrelmais en soja. Dat hangt hoofdzakelijk samen met een uitbreiding in de teelt.

Voor middenvroege en bewaaraardappelen voorziet het statistiekbureau een toename van de productie met 13 procent naar een recordhoeveelheid van 7,6 miljoen ton. Dat komt doordat het areaal met ruim 24.000 hectare is uitgebreid, omdat de groeiende verwerking in Noord-Frankrijk om meer aardappelen vraagt.

De totale bietwortelproductie wordt dit jaar geraamd op 34,4 miljoen ton. Dat is 8,4 procent meer dan in 2023. Dit verschil is het resultaat van een areaaluitbreiding met hetzelfde percentage naar 411.225 hectare. Daarmee is de oppervlakte op het gemiddelde niveau van de afgelopen vijf jaar gekomen.


Kwart meer korrelmais gezaaid

De omstandigheden in het afgelopen jaar hebben ertoe geleid dat de Fransen een kwart meer korrelmais zijn gaan telen. Daarom valt de productie, ondanks lagere opbrengsten, toch hoger uit. Voorlopig mikt Agreste op een totale productie van 14,1 miljoen ton en dat is 12 procent meer dan vorig jaar.

Bij soja is het niet de oppervlakte die de productie laat toenemen. Het areaal van dit gewas is namelijk afgenomen tot het niveau van 2021. De piek in de Franse sojateelt lag in 2022 op 187.000 hectare. Dit jaar beslaat de teelt 154.400 hectare. Hogere opbrengsten tillen de productie ten opzichte van vorig jaar met 3 procent naar bijna 400.000 ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer