Aardappeltelers slaan flinke slag met oogstwerkzaamheden

Tot het begin van deze week is meer dan 65 procent van het areaal fritesaardappelen in Nederland gerooid. Dit blijkt uit een inventarisatie van fritesfabrikant Aviko.

Aardappeltelers+slaan+flinke+slag+met+oogstwerkzaamheden
© Burt

Aardappeltelers hebben daarmee in de voorgaande week veel werk kunnen verrichten. In veel regio's hebben ze voor een deel geprofiteerd van het uitblijven van grotere hoeveelheden neerslag na het weekend van 5 en 6 oktober. Ruim een week geleden werd het geoogste areaal door Aviko nog op zo'n 30 procent ingeschat.

De inschatting van Aviko laat bovendien zien dat Nederlandse aardappeltelers behoorlijk op schema liggen ten opzichte van voorgaande jaren en ten opzichte van hun collega's in omringende landen. Alleen in Duitsland is ook al meer dan 60 procent van het areaal gerooid. Belgische en Britse akkerbouwers hadden aan het begin van deze week nog meer dan de helft van hun fritesaardappelen in de grond zitten.

Voor Nederland zelf is het gerooide areaal op dit moment in het seizoen in overeenstemming met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Alleen in 2022 waren zowel het groeiseizoen als de omstandigheden in het najaar zo gunstig dat na de eerste week van oktober nog slechts zo'n 20 procent van de aardappelen gerooid moest worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer