Duitsers oogsten 1 miljoen ton aardappelen meer dan in 2023

Duitsland oogst 1 miljoen ton meer aardappelen dan vorig jaar en 2 miljoen ton meer dan in 2022. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Duitse ministerie van Landbouw BMEL.

Duitsers+oogsten+1+miljoen+ton+aardappelen+meer+dan+in+2023
© Jorien Slager

Het Duitse landbouwministerie schat de oogst van dit jaar op bijna 12,7 miljoen ton. Daarvan komt de helft uit de bodem in Nedersaksen. De aardappeltelers aan de andere kant van de grens bij Groningen, Drenthe en een deel van Overijssel oogsten dit jaar gemiddeld 45,4 ton per hectare.

Noordrijn-Westfalen haalt met 49 ton de hoogste opbrengsten. Deze deelstaat telt met 45.900 hectare zo'n 16 procent van de totale oppervlakte. De hoge opbrengsten tillen het aandeel in de totale productie naar 17,7 procent.


• Bekijk de actuele aardappelprijzen op onze marktpagina

Gemiddeld oogsten de Duitsers volgens de voorlopige cijfers 43,8 ton per hectare. Daarmee zijn de opbrengsten vergelijkbaar met vorig jaar. Groot verschil maakt het areaal. De teelt is dit jaar met 24.600 hectare uitgebreid naar 289.300 hectare. Dat is een groei van 9,3 procent.

Frankrijk maakte al eerder bekend dat het een zeer grote oogst aan aardappelen verwacht. Onlangs meldde de statistiekdienst van het Franse ministerie een prognose van 42,6 ton per hectare aan middenvroege en bewaaraardappelen. In combinatie met een recordoppervlakte van 178.200 hectare rolt daarmee een oogstraming uit de bus van bijna 7,6 miljoen ton.


Samen meer dan 20 miljoen ton

Frankrijk en Duitsland oogsten daarmee samen al meer dan 20 miljoen ton aardappelen. Het areaal in beide landen is sterk uitgebreid na de extreem hoge aardappelprijzen in de afgelopen twee jaar. Ook de contractprijzen zijn in de afgelopen twee jaar fors verhoogd, omdat de fritesconcerns meer grondstof nodig hebben om hun groeiambities waar te kunnen maken.

In de Franse opbrengstraming is de oogst van de zetmeel-, primeur- en pootaardappelen nog niet meegenomen. De oogst van de zetmeelaardappelen in Frankrijk wordt geraamd op bijna 470.000 ton. Van pootgoed en primeurs zijn geen ramingen bekend.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer