Waterminister: 'Ik ben niet zo somber als ik eerder was'

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) gaat alles op alles zetten om de doelen in de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Ondanks dat acht hij het goed mogelijk dat niet alle doelen worden gehaald. 'Maar er zijn legitieme uitzonderingen.'

Waterminister%3A+%27Ik+ben+niet+zo+somber+als+ik+eerder+was%27
© Dirk Hol

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond voor het eerst met de minister van I&W uit het kabinet-Schoof. Madlener, oud-landbouwwoordvoerder voor de PVV, is in zijn nieuwe rol coördinerend minister voor de waterkwaliteit in Nederland en daarmee verantwoordelijk voor het halen van de KRW-doelen in 2027.

Over dat laatste uiten veel partijen hun zorgen. De Europese Commissie startte afgelopen zomer een inbreukprocedure tegen Nederland. De overtreding behelst het verlenen van vergunningen voor onbepaalde tijd voor het onttrekken van water of lozen in water. Voor de KRW moeten deze vergunningen periodiek worden getoetst.

Het Planbureau voor de Leefomgeving uitte deze week nog veel kritiek op de Nederlandse waterkwaliteit. Madlener kan de Kamer geruststellen. Op zijn ministerie wordt gewerkt aan beleidsvoorstellen om de 'eeuwigdurende' vergunningen te herzien. 'We nemen deze inbreukprocedure serieus. Maar dit kost wel tijd', aldus de waterminister die voor het einde van het jaar een update geeft over de vorderingen.


Stopzetten NPLG

Naast het lozen van vervuilende stoffen is de Kamer ook bezorgd over de gevolgen van het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijke Gebied (NPLG) voor de waterkwaliteit. Madlener is met zijn collega's Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in gesprek over alternatieve maatregelen.

Over het terugbrengen van de bufferzones in beekdalen van 250 meter naar 100 meter is de PVV-bewindsman duidelijk: 'Dat heeft nauwelijks invloed op de waterkwaliteit.' Hij verwacht ook niet dat Nederland in een tweede stikstofcrisis terechtkomt als de KRW niet wordt gehaald.

'Ik ben niet zo somber als ik was voordat ik minister werd', zegt Madlener. 'We willen geen tweede stikstofcrisis, maar die vergelijking verdient wel een grote nuance. Stikstof verspreidt zich door de lucht en heeft daardoor een landelijk effect. Vervuiling in het water blijft een lokale vervuiling.'


De PVV'er zegt toe de beleidslijn van zijn VVD-voorganger Mark Harbers voort te zetten om de KRW-doelen te halen. 'We zetten alles op alles en nemen desnoods extra stappen. Maar als we in 2027 niet aan alle doelen voldoen, wil dat niet zeggen dat we de KRW niet halen. Er zijn legitieme uitzonderingen mogelijk.'


Natuurlijke vervuiling

Met die uitzonderingen doelt Madlener op wateren die kampen met natuurlijke vervuiling of waaruit de PFAS niet meer is te verwijderen. 'De KRW vraagt dat we ons best doen en dat ook aantonen.'

De zorgen over PFAS-vervuiling worden breed gedeeld in de Kamer. Tussen de overheid en grote vervuilers als 3M en Chemours lopen juridische procedures waar de minister niet op vooruit kan lopen. De Europese Commissie werkt aan een verbod op PFAS, maar dat is met circa zesduizend stoffen een ingewikkeld proces. Onder dat verbod gaan de hulpstoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten waarschijnlijk ook vallen, aldus Madlener.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer