AWP: 'Waterschapsbelasting moet omhoog voor tuinders'

Tuinbouwondernemers zouden meer waterschapsbelasting moeten betalen. Dat vindt de Algemene Waterschapspartij (AWP), die op die manier kosten voor controle en opsporing bij de sector neer wil leggen.

AWP%3A+%27Waterschapsbelasting+moet+omhoog+voor+tuinders%27
© Vidiphoto

Dat stelt de partij in reactie op het nieuws dat een tuinder in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is opgespoord die wordt beschuldigd van het lozen van de sinds 2008 verboden stof dichloorvos.

In december 2023 werd een overschrijding van 6.000 keer de norm van de stof aangetroffen in oppervlaktewater. Volgens de AWP is de 'moeizame opsporing' van de illegale lozing van dichloorvos illustratief voor de taaiheid van het probleem. 'De afgelopen twee jaar zijn in het Westlandgebied 59 normoverschrijdingen gemeten en daar is er nu een van opgespoord. Dus een score van slechts 1,5 procent, terwijl er hoge kosten worden gemaakt voor controle en opsporing.'


Meer controles

Om normoverschrijdingen beter en eerder te kunnen vaststellen, zou het aantal controles omhoog moeten. In het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland wordt op veertien locaties eens per maand gemeten. Die meetfrequentie zou volgens de partij omhoog moeten naar wekelijks. 'Dat zou bij de opsporing al een verschil kunnen maken', stelt Hans Middendorp namens de AWP.


De extra kosten die gepaard gaan met meer controles, zouden voor rekening moeten komen van de glastuinbouwsector zelf, stelt Middendorp. 'Metingen zijn duur en de extra kosten worden voor 91 procent naar de ingezetenen omgeslagen. De AWP pleit al jaren voor een grotere bijdrage door de tuinders aan de handhavingskosten.' De partij noemt het een 'maas in de wet' dat tuinbouwbedrijven minder watersysteemheffing betalen dan andere bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer