Waterschap vindt neonicotinoïde in sloot bij Bleiswijk

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft in een kassengebied bij het Zuid-Hollandse Bleiswijk de verboden stof imidacloprid in het water gevonden. Dat gebeurde tijdens controles op de waterkwaliteit.

Waterschap+vindt+neonicotino%C3%AFde+in+sloot+bij+Bleiswijk
© Twan Wiermans

Imidacloprid behoort tot de groep van de neonicotinoïden waarvan het gebruik in de glastuinbouw verboden is sinds 2020. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe en waar dit middel in het water is terechtgekomen. Handhavers gaan daarvoor omliggende sloten en bedrijven controleren. Bij overtredingen kunnen zij strafrechtelijke maatregelen nemen.

Bij de in dit geval gemeten hoeveelheden van de verboden stof in het water gaat volgens het waterschap een deel van de kleine waterdieren en waterplanten dood. Verder is de vervuiling ongunstig voor de waterkwaliteit. Bij metingen in het gebied van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard worden in tuinbouwgebieden vaker hoger concentraties van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater teruggevonden.

Het waterschap geeft de meetgegevens van de controles op waterkwaliteit door aan de omgevingsdienst. Deze dienst is verantwoordelijk voor het controleren op lozingen van en in water. Als dat het geval is of er zijn vermoedens, dan wordt dat doorgegeven aan Glastuinbouw Nederland. De belangenorganisatie informeert tuinders in de omgeving actief over watervervuiling en de gevolgen ervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer