Brussel geeft Nederland tik op vingers voor waterbeheer en grutto

De Europese Commissie is een inbreukprocedure begonnen tegen Nederland voor het niet naleven van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Ook doet ons land te weinig aan het beschermen van de grutto.

Brussel+geeft+Nederland+tik+op+vingers+voor+waterbeheer+en+grutto
© Ruud Ploeg

De overtreding van de KRW behelst het verlenen in Nederland van vergunningen voor het onttrekken van water of lozen in water voor onbepaalde tijd. Ook is daarvoor geen periodieke toetsing vereist.

Een dergelijke toetsing vindt in Nederland ook niet plaats wanneer vergunningen op grond van algemene regels worden verleend. Dit is volgens de Europese Commissie in tegenspraak met de Europese regels.


Oostenrijk en Slovenië

Naast Nederland zijn Oostenrijk en Slovenië op de vingers getikt voor het niet naleven van de KRW. Deze Europese lidstaten krijgen twee maanden de tijd om te reageren en de door de Europese Commissie aangevoerde tekortkomingen aan te pakken. Als er geen bevredigende aanpassingen komen, kan de Europese Commissie daar zelf mee komen.

De Europese Commissie vindt ook dat Nederland grutto's beter moet beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie onvoldoende geholpen. Nederland moet andere 'doeltreffende maatregelen' nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Europese Commissie een verbeterplan zien.


Een maatregel die kan helpen, is de broedgebieden van de grutto te beheren. Dat kan waarschijnlijk ook ten goede komen aan andere akker- en weidevogelsoorten zoals de kievit en de scholekster, meent de Europese Commissie. Ook daarvan lopen de populaties terug.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer