België en Duitsland importeren minder aardappelen

Nederland heeft in juli en augustus aanzienlijk minder consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd dan vorig jaar. Met name in België en Duitsland was in de maanden minder behoefte om elders aardappelen te kopen.

Belgi%C3%AB+en+Duitsland+importeren+minder+aardappelen
© John Ramaker

Uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat in juli en augustus in totaal 101.896 ton consumptie- en industrieaardappelen in geëxporteerd. Deze hoeveelheid is bijna 44.000 ton kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is niet zo dat de export aan het begin van het seizoen nu heel slecht is geweest. Het is eerder zo dat de uitvoer vorig jaar zo groot was vanwege een tijdelijk grote behoefte aan aardappelen in België en Duitsland. Vanaf september normaliseerde deze vraag omdat er toen voldoende eigen oogst beschikbaar was.


Frankrijk importeert behoorlijk volume

Frankrijk importeerde weliswaar ook minder aardappelen, maar afgezet tegen een langere periode is de 11.736 ton van dit jaar toch behoorlijk groot. Ivoorkust en Senegal kochten meer aardappelen dan vorig jaar, maar de totale afzet naar Afrika is in juli en augustus toch wel kleiner gebleven dan we de een aantal jaren gewend zijn geweest.

Amerika laat een stabiele import uit Nederland zien. Met koploper Trinidad en Tobago gevolgd door Guyana, Jamaica en Suriname ging in totaal bijna 8.600 ton over de Atlantische Oceaan. Azië toont vrijwel geen interesse voor Nederlandse aardappelen.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    60 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    55 %
Meer weer