Ivoorkust blijft belangrijkste uienklant

De afzet van Nederlandse uien naar het West-Afrikaanse Ivoorkust blijft goed doorlopen. In de eerste acht weken van dit seizoen heeft het land al bijna 30.000 ton geïmporteerd.

Ivoorkust+blijft+belangrijkste+uienklant
© Job Hiddink

Vanaf half juli is er wekelijks 4.000 tot 6.000 ton uien verscheept naar Ivoorkust. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis. Daarmee is Ivoorkust dit jaar voorlopig veruit de grootste afnemer van Nederlandse uien. Het land lost daarmee Senegal af. Dat land is al jaren normaal gesproken de koploper in de afzet van Nederlandse uien.

Vorig jaar was Senegal al vroeg aan de markt. In de eerste acht weken importeerde het land toen bijna 33.000 ton. Dit jaar blijft de uienstroom naar dit land vooralsnog steken op minder dan de helft van vorig jaar. Dat komt omdat Senegal de grenzen gesloten houdt voor import zolang de eigen oogst nog niet op is.



Begin augustus opende Senegal een week de toegang voor importuien omdat er op dat moment even onvoldoende lokale uien beschikbaar waren. Daarna ging de poort weer dicht omdat er weer voldoende eigen uien beschikbaar waren. Rond 20 september gaat de grens naar verwachting pas echt open voor Nederlandse uien.

De weekexport naar Groot-Brittannië is in week 34 met zo'n 3.000 ton weer op een normaal niveau gekomen. Daarvoor verliep de afzet even wat rustiger waardoor de totale hoeveelheid tot nog toe toch ruim een kwart kleiner is dan een jaar geleden.


Al met al is in de eerste acht weken van het seizoen iets meer dan 135.000 ton geëxporteerd naar bijna honderd verschillende landen. Daarmee blijft de uitvoer nog zo'n 6 procent achter bij vorig jaar. Behalve naar Senegal en Groot-Brittannië gaan er ook minder uien naar Mauritanië en Duitsland. Nicaragua laat juist een flinke toename zien in de import uit Nederland.

De daling in de uienprijzen is nog niet helemaal achter de rug. Deze week zakt de onderkant nog iets. De regionale beurs in Goes komt daarmee tot een notering voor gele zaaiuien af land van 8 tot 11 euro per 100 kilo af land. Voor rode uien geldt eenzelfde prijsbeweging. De notering van deze uien komt op 19 tot 23 euro per 100 kilo.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer