Uienexport weer wat kalmer in week 31

Na een mooie opsteker in week 30 verliep de uienexport in week 31 weer wat kalmer. De uitvoer kwam in de week van 29 juli tot 4 augustus niet boven de 17.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis.

Uienexport+weer+wat+kalmer+in+week+31
© John Ramaker

Week 31 leverde dit jaar de kleinste export op sinds dezelfde week in 2015. De laatste twee jaar lag de uitvoer in deze week zelfs boven de 23.000 ton. Dat is een vrij groot verschil en daardoor is de achterstand in de uitvoer weer toegenomen.

In de eerste vijf weken van dit seizoen is in totaal 65.500 ton uien geëxporteerd. Daarmee is de uitvoer 15 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar geleden. Groot verschil is dat Senegal er vorig jaar vroeg bij was om Nederlandse uien af te nemen.




Lagere prijzen

Door de veel lagere prijzen is Ivoorkust dit jaar wel goed aan de markt. Dit West-Afrikaanse land is in week 31 de enige bestemming die meer dan 2.000 ton uien uit Nederland heeft afgenomen. Zelf Groot-Brittannië – normaal de meest stabiele afnemer van Nederlandse uien – laat in week 31 een klein steekje vallen. De afzet naar de andere kant van de Noordzee daalde in week 31 tot net onder de 2.000 ton.

België kon in week 31 ook wel wat Nederlandse uien gebruiken. De zuiderburen zijn de nummer drie op de ranglijst van uienafnemers in week 31 met in totaal 1.081 ton. De kans is groot dat deze hoeveelheid direct wordt doorgevoerd naar West-Afrika, want België heeft zelf ook wel uien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer