Goes noteert 12 tot 14 euro voor uien uit schuur

De beurs in Goes opent het bewaarseizoen voor gele uien met een notering van 12 tot 14 euro per 100 kilo, voor levering droog uit de schuur. Deze prijs ligt 2 tot 3 euro boven de notering voor levering af land.

Goes+noteert+12+tot+14+euro+voor+uien+uit+schuur
© Koos v.d. Spek

Voor gele zaaiuien die af land worden geleverd, noteert de beurs in Goes 9 tot 12 euro per 100 kilo. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Zowel de onder- als bovenkant van de prijsrange is met 1 euro verhoogd. Daarbij pakt de notering ook net een fractie hoger uit dan de beurs in Emmeloord vorige week deed.

De lichte prijsverhoging hangt voor een deel samen met een boot die in de afgelopen dagen is gevuld met uien voor Senegal. Deze boot is nu vol en vertrekt dinsdagavond 17 september richting het Afrikaanse land. De grens is nog niet open, maar de verwachting is dat de autoriteit die daarover gaat woensdag 18 september de knoop doorhakt. Naar verwachting gaat de grens dan op vrijdag 20 september open.


Doordat de boot gevuld is, is het weer rustiger in de markt. Orders worden iets gemakkelijker ingevuld. Sorteerders en verpakkers hebben wel werk, maar het is niet overdreven druk. De zaaiuien die nu in de zak gaan, zijn van mooie kwaliteit. Dit in combinatie met het huidige prijsniveau maakt dat exporteurs op meer bestemmingen terechtkunnen dan in de afgelopen twee jaar. Toen lagen de prijzen op een extreem hoog niveau.


Onduidelijkheid over prijsvorming

Wat dit betekent voor de prijsvorming in de komende dagen en weken is nog gissen. De brede afzet maakt Nederlandse exporteurs minder afhankelijk van enkele grote afnemers. Daartegenover staat dat er deze week toch een flinke hoeveelheid uien van het land komt.

Er wordt voor nu echter uitgegaan van een stabiele markt. Maar als het aanbod iets te groot blijkt voor de vraag, dan kan er ook zomaar een paar euro per 100 kilo van de prijs af gaan. Dat geldt voor de inkoop bij de boer, maar ook voor de baalprijs bij uiensorteerders en -verpakkers. Voor maatsortering middel ligt de baalprijs op zo'n 20 euro per 100 kilo. De prijs van grove uien ligt daar net boven.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer