Senegal stuwt weekexport uien tot bijna 25.000 ton

De Nederlandse export van uien heeft begin augustus flink vaart gemaakt. Dat valt op te maken uit het nieuwste exportoverzicht van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Senegal+stuwt+weekexport+uien+tot+bijna+25%2E000+ton
© John Ramaker

Volgens dit overzicht is in week 32 de weekuitvoer toegenomen tot bijna 25.000 ton. Grote aanjager is de uitvoer naar Senegal. De afzet naar dit West-Afrikaanse land werd mogelijk, doordat deze markt in die week vier dagen open was voor importuien. In die periode is een hoeveelheid van bijna 7.000 ton Nederlandse uien naar Senegal verscheept.

Sindsdien zit Senegal weer op slot voor importuien. Het feit dat de markt even open was, had te maken met het feit dat er tijdelijk een tekort was aan uien in Senegal. Een Indiër heeft een bedrijf in Senegal met 30.000 ton uien in de bewaring, maar hij was even druk met aardappelen. Die week was er op dat bedrijf geen tijd om uien te sorteren, legt een exporteur uit.

In een land waar zo'n 1.000 ton uien per dag wordt geconsumeerd, gaat het ineens hard als er geen grote aanvoer is. Inmiddels levert de Indiër weer volop uien uit zijn bewaring. Die uien moeten eerst worden opgeten, voordat er weer import wordt toegestaan. Dat gaat op zijn minst duren tot 15 september. In handelskringen wordt al rekening gehouden met de mogelijkheid dat het nog wel een paar dagen langer duurt voordat de grens opengaat.



Voor Nederland is de opening van de grens van groot belang. Senegal is veruit de grootste klant van Nederlandse uien. Jaarlijks gaat er van augustus tot half januari zo'n 170.000 ton Nederlandse uien naar dit West-Afrikaanse land.

Samen met containers Nederlandse uien die al in juli in de haven van Senegal waren gezet, is de totale afzet naar dit land gestegen tot bijna 10.000 ton. Daarmee is de afzet naar Senegal nog wel zo'n 5.000 ton kleiner dan in dezelfde periode van vorig jaar. In 2023 ging de markt in Senegal al heel vroeg open voor Nederlandse uien.


Ivoorkust koopt meer uien

Tot nog toe moet Nederland het dit seizoen vooral hebben van de export naar Ivoorkust. De lagere prijzen van dit seizoen vallen goed in dit land. Dat resulteert in een afzet die veel groter is dan een jaar geleden. In de eerste zes weken van dit seizoen heeft Ivoorkust meert dan 21.000 ton Nederlandse uien gekocht. Dat is 13.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Groot-Brittannië doet dit jaar weer wat rustiger aan. In week 31 en 32 bleef de weekexport over het Kanaal en de Noordzee steken op zo'n 1.800 tot 1.900 ton, terwijl deze bestemming normaal gesproken 2.500 tot 3.000 ton per week afneemt. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar kopen de Britten vooralsnog een derde minder. Tot en met week 32 bedraagt de afzet iets meer dan 12.000 ton.


Marktprijzen zakken verder

Bij gebrek aan een grote afnemer als Senegal is de markt in week 35 afgezwakt. De beurs in Emmeloord maakt melding van een flauwe stemming. De prijzen voor de partijen grove uien zakken met 1 euro aan de onderkant naar 9 tot 12 euro per 100 kilo.

De fijne uien doet een grotere stap terug en zakken met 2 euro naar 8 tot 10 euro per 100 kilo. De prijzen van rode uien blijven in een rustige markt stabiel op 18 tot 23 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer