'Komende jaren zijn beslissend voor klimaatdoelen EU'

In mijn vorige column heb ik aangestipt waarom het belangrijk was te gaan stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Inmiddels zijn de verkiezingen achter de rug. Rechtse partijen zijn als winnaar uit de bus gekomen, terwijl ook de EVP is gegroeid en nog steeds de grootste is.

%27Komende+jaren+zijn+beslissend+voor+klimaatdoelen+EU%27
© Dirk Hol

We zien dat de middenpartijen samen met links tot een samenwerking proberen te komen. Of er een conservatieve wind in Brussel gaat waaien, is dus nog de vraag.

En het betekent dat we als glastuinbouw alert moeten blijven op ontwikkelingen rond het klimaat- en milieubeleid van de EU. De komende vijf jaar zullen immers beslissend worden: gaat de EU de doelen voor 2030 halen of niet? Voor de glastuinbouw is dat spannend omdat de klimaat- en milieudoelen van de EU belangrijke dossiers raken, zoals plantgezondheid, water en energie.

Neem bijvoorbeeld het plan voor een Europese gewasbeschermingswet, de SUR. De glastuinbouw kon zich vinden in het doel van de SUR om tot verdere verduurzaming te komen. Alleen niet in de manier waarop de Europese Commissie dat wilde bereiken. De commissie koerste namelijk aan op halvering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, zonder daarbij goede alternatieven mogelijk te maken.

Hongarije, voorzitter van de EU, wil zwaar inzetten op geothermie

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Gelukkig verwees het Europees Parlement de SUR eind vorig jaar naar de prullenbak. Toch is het niet ondenkbaar dat de SUR straks in een andere vorm terugkeert, bijvoorbeeld via aanscherpingen van het Europese waterbeleid. Daarom moeten we Brussel erop blijven wijzen dat nieuwe veredelingstechnieken snel mogelijk moeten worden in Europa en dat ook groene middelen sneller een toelating moeten krijgen.

Een ander voorbeeld is de energietransitie. Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft het klimaatdoel van de EU voor 2040 aangekondigd: 90 procent minder uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990. Dat ligt in lijn met onze ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Maar hoe bereiken we dat doel? Hoekstra heeft gezegd dat hij opslag en hergebruik van CO2 verder wil uitrollen. Maar wat als Europa de opslag van CO2 meer steun geeft? Hoe zorgen we dan voor alternatieve CO2-bronnen?

Er zijn rond de energietransitie gelukkig ook kansen. Zo liet Hongarije, momenteel voorzitter van de EU, onlangs weten zwaar te willen inzetten op geothermie. Dan moeten we goed kijken hoe we daar voordeel uit kunnen halen voor de glastuinbouw. Datzelfde geldt voor mogelijke EU-steun voor warmtenetwerken of verzwaring van elektriciteitsnetten. Dat zijn zaken die niet alleen van belang zijn voor de glastuinbouw, maar voor iedereen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer