'Europese strafheffingen op Chinese producten halen niets uit'

De zomer verblijft nog even in Brussel, maar het is alweer september en de dag van de 'rentrée'. In T'Kintstraat, vlak bij mij, brengen ouders hun kinderen naar school. Bij het eerste lobbyistenoverleg van onze Europese organisatie Copa-Cogeca is het ook een hartelijk weerzien.

%27Europese+strafheffingen+op+Chinese+producten+halen+niets+uit%27
© Dirk Hol

Brussel zit in een bijzondere periode; Ursula von der Leyen is bezig haar nieuwe commissie samen te stellen en er ligt een vers rapport uit de strategische dialoog over de toekomst van de Europese landbouw. Dat terwijl Frankrijk en Duitsland in politiek zeer zwaar weer verkeren. Slecht voor Europa.

Neem de dreigende handelsoorlog met China. Sinds juli gelden EU-strafheffingen op goedkope Chinese stekkerauto's. De Europese auto-industrie is goed voor 12 miljoen banen, dus dit ligt gevoelig. Men vindt het oneerlijke concurrentie. Maar de Franse is niet zo afhankelijk van de Chinese afzetmarkt als bijvoorbeeld BMW. Laat het maar aan China over om dan verdeel en heers te spelen. Zij voegen landbouw toe aan de mix en onderzoeken 'dumping' van varkensvlees en zuivel. China weet: daar is Europa kwetsbaar, de landbouw ligt er gevoelig.

Brussel worstelt dus met de koers; we ontkoppelen ons niet van China, maar willen onze risico's wel verminderen. Ondertussen zijn we voor allerlei grondstoffen afhankelijk van China. Ingewikkeld is dan dat de commissie bevoegd is namens 27 landen te onderhandelen over import, maar dat die landen zelf over de exportcertificaten beslissen.

Als we ons terugtrekken in onze cocon, zijn wij daarvan het eerste slachtoffer

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland

Volgens mij gaan die strafheffingen Europa niets opleveren. Chinese ondernemers gaan gewoon in andere landen produceren, zoals Vietnam of Hongarije. Dat geldt ook voor landbouw: als goedkope Zuid-Amerikaanse soja niet naar ons toekomt, gaat het wel naar Azië. Waar wij exportbelangen hebben. Het Amerikaanse landbouwministerie zegt dat de Chinese graanvoorraden ruim de helft van de wereldvoorraden uitmaken. Daar kunnen ze het zeker een jaar mee uitzingen.

Uiteindelijk is er één grote wereldmarkt met enkele machtsblokken die van elkaar afhankelijk blijven voor economische groei. Dreigen met handelssancties is zinloos. Als we ons terugtrekken in onze cocon, zijn wij daarvan het eerste slachtoffer. Het bezorgt de consument alleen maar hogere kosten. Zo gaan we uiteindelijk allemaal elektrisch rijden, omdat het veel goedkoper zal zijn.

Wat betreft de Europese strafheffingen: er is dit najaar nog een procedure waarbij de lidstaten de commissie kunnen terugfluiten. Misschien dat beleidsmakers de moed hebben het grotere plaatje in ogenschouw te nemen. Hopelijk helpt de uitgestelde zomer op de Wetstraat daarbij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer