Europarlementariërs missen regie Europa bij blauwtong

De liberale Europarlementariërs Benoît Cassart (Mouvement Réformateur) en Hilde Vautmans (Open Vlaamse Liberalen en Democraten) willen dat de Europese Commissie meer regie pakt bij de aanpak van blauwtong in Europa. Ze hebben hierover vragen gesteld aan Eurocommissaris Stella Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Europarlementari%C3%ABrs+missen+regie+Europa+bij+blauwtong
© dirk hol

De vragen zijn mede ingediend door 38 andere leden van de fracties Renew, EPP en S&D in het Europees Parlement. Onder de ondertekenaars staan ook de namen van Jeroen Lenaers (CDA), Tom Berendsen (CDA), Ingeborg ter Laak (CDA) en Jessika van Leeuwen (BBB).

De indieners wijzen erop dat in België al elfduizend schapen en zesduizend runderen aan de ziekte overleden zijn. In Nederland zijn dat er nog veel meer. Ook in andere landen komt de ziekte meer voor. 'De maatregelen variëren van lidstaat tot lidstaat. Dit leidt tot grote administratieve lasten en extra kosten voor boeren. Sommige landen vergoeden de kosten voor het vaccin gedeeltelijk of volledig, terwijl in andere landen de boeren dit zelf moeten betalen.'


Vaccinatiecampagne

De Belgische Europarlementariërs willen van de Europese Commissie weten of een Europese vaccinatiecampagne overwogen wordt. Ook willen ze weten of het terugbetalen van de vaccinatiekosten aan boeren tot de mogelijkheden behoort en hoe de commissie de controle en preventie op de ziekte beter kan coördineren tussen de lidstaten.



Ten slotte willen ze weten hoe de commissie wil voorkomen dat maatregelen tegen blauwtong de handel belemmeren. De liberale Europarlementariërs hekelen het in hun ogen protectionistische handelen van sommige Europese landen.

Voorzitter Lennart Nilsson van Cogeca heeft vorige week op de informele landbouwraad gepleit voor crisissteun aan schapen- en rundveehouders volgens artikel 221 van de Gemeenschappelijke Markt Ordening. Dit artikel geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om marktmaatregelen te nemen. Sommige boeren moeten volgens hem wel 40 procent van hun veestapel vervangen als gevolg van blauwtong.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer