Frankrijk verhoogt oogstraming van aardappelen

De oogst van consumptieaardappelen valt in Frankrijk iets hoger uit dan in augustus werd voorspeld. Statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw heeft de oogstraming met 0,5 procent verhoogd tot bijna 7,6 miljoen ton.

Frankrijk+verhoogt+oogstraming+van+aardappelen
© Twan Wiermans

Dat telers in Frankrijk een recordoogst gaan realiseren, was eerder al bekend. Reden is dat het areaal ten opzichte van vorig jaar met meer dan 24.000 hectare is gegroeid. De combinatie van hoge aardappelprijzen in de afgelopen twee jaar en een capaciteitsvergroting bij de fritesfabrieken heeft akkerbouwers in met name Noordwest-Frankrijk aangezet om meer aardappelen te poten.

Het areaal is ten opzichte van augustus overigens wel een fractie omlaag bijgesteld (-216 hectare), en komt nu uit op 178.190 hectare. Dit betekent een groei van 16 procent in vergelijking tot het areaal van vorig jaar. Niet eerder teelden de Fransen zoveel aardappelen.

De groei van de aardappelen is iets beter geweest dan een maand geleden werd ingeschat. In de nieuwe raming mikt Agreste op een hectareopbrengst van 42,6 ton. Een maand geleden rekende de organisatie nog op 42,3 ton per hectare.


Zetmeelaardappelen

Ook de zetmeelaardappelen groeien beter dan in augustus werd voorzien. Voor deze aardappelen rekent Agreste op een opbrengst van 43,5 ton per hectare. Het areaal in Frankrijk blijkt met krap 10.785 hectare evenwel nog iets kleiner dan de voorspelling van een maand geleden.

Al met al komt daar een productie uit van 469.000 ton. Door een sterke teruggang in areaal is dat veel minder dan in de afgelopen jaren.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer