Frankrijk kent eerste seizoensuitbraak vogelgriep

De eerste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep van dit seizoen in Frankrijk is maandag vastgesteld. Een bedrijf in het departement Ille-et-Vilaine rond het Bretonse Rennes is getroffen. De afgelopen weken werden al besmette zeevogels gevonden aan de Bretonse kust.

Frankrijk+kent+eerste+seizoensuitbraak+vogelgriep
© Twan Wiermans

Waarschijnlijk vond de besmetting via die vogels plaats, stelt de Franse overheid. De uitbraak vond plaats in Combourg. Deze plaats ligt op 20 kilometer van de kust, waar besmette zeevogels zijn gevonden. Combourg kent ook verschillende meren, waar veel watervogels verblijven. Hierdoor is dit gebied van nature blootgesteld aan mogelijk besmette watervogels.

Het bedrijf met 1.200 vleeskuikens is geruimd. Rond het bedrijf komen een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer. In deze gebieden wordt het toezicht verscherpt en is het vervoer van pluimvee verboden.


Risiconiveau verwaarloosbaar

De laatste uitbraak van vogelgriep in Frankrijk was op 16 januari. Sinds begin mei is het risiconiveau verwaarloosbaar. Dat blijft volgens de overheid ook zo. Dit komt mede door een massale vaccinatiecampagne onder eenden en de goede hygiënemaatregelen. Het vorige winterseizoen waren er in Frankrijk tien uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Het seizoen ervoor nog 402.

Frankrijk begon op 1 oktober 2023 met het vaccineren van alle eenden op bedrijven. Inmiddels zijn rond de 50 miljoen eenden gevaccineerd, waarvan 4,6 miljoen in Bretagne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer