Franse teler haalt minder dan 6,2 ton tarwe van een hectare

In Frankrijk is dit jaar 6,15 ton tarwe van een hectare gehaald. Daarmee valt de productie kleiner uit dan Franse statistici een maand geleden inschatten.

Franse+teler+haalt+minder+dan+6%2C2+ton+tarwe+van+een+hectare
© Fotografie Twan Wiermans

Statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw liet eind augustus in een raming weten rekening te houden met een tarweopbrengst van 6,24 ton per hectare. Daarmee zou de productie blijven steken op 'amper' 26 miljoen ton. De tegenvallende cijfers zorgden voor een schok in het land; een groot deel van de landbouwsector leeft van de tarweopbrengsten.

Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, kondigde direct aan programma's voor financiële hulp te activeren. Telers kunnen daarmee volgens hem rekenen op nationale hulp, maar ook op steun vanuit noodprogramma's van de Europese Unie.

Een nieuwe prognose wijst uit dat de Franse tarweproductie blijft steken op 25,8 miljoen ton. Dat is 2 procent (of circa 550.000 ton) minder dan in augustus werd verwacht. In juli dachten Franse statistici nog aan een productie van 29,4 miljoen ton.

Het regenachtige weer en een gebrek aan zonuren hebben de groei van de graangewassen duidelijk zwaarder tegengezeten dan in een eerder stadium kon worden ingeschat, meldt de statistiekdienst.


Groot verschil met 2023

Het verschil met vorig jaar is groot. In 2023 werd in totaal 35 miljoen ton tarwe van de Franse akkers gehaald. Zowel de hectareopbrengst als het areaal zijn dit jaar veel kleiner. Door het natte najaar van 2023 valt de oppervlakte 12 procent kleiner uit dan een jaar eerder. Het donkere, regenachtige weer dat daarop volgde heeft de opbrengsten met nog eens met 17 procent gedrukt.

Vorig jaar behaalde Frankrijk een grote oogst; met 7,4 ton per hectare was sprake van een bovengemiddelde productie. In 2019 kende Frankrijk een uitschieter met 39,5 miljoen ton tarwe. Eén jaar later kreeg de sector een dip te verwerken van 29,2 miljoen ton. Meestal schommelt de tarweproductie in Frankrijk rond de 34 miljoen ton.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer