Franse akkerbouwers kunnen Nederlandse mest goed gebruiken

In Noord-Frankrijk is er volop ruimte voor meer Nederlandse kippen- en varkensmest of een mengsel daarvan. Dat stelt Alphonse Tijs, commissionair in de mesthandel in het Franse Mance. Maar de vraag blijft achter.

Franse+akkerbouwers+kunnen+Nederlandse+mest+goed+gebruiken
© Job Hiddink

In Noord-Frankrijk ligt zo'n 2 miljoen hectare akkerbouwgrond die dierlijke mest goed kan gebruiken. Omdat Frankrijk kampt met een mesttekort, worden de percelen onvoldoende bemest en keldert al jaren het organischestofgehalte. Ook zijn er de laatste tien jaar veel problemen met droogte.

Franse akkerbouwers strooien traditioneel veel kunstmest, maar door de oplopende prijzen beknibbelen ze daar steeds meer op. Om het bodemleven en de mineralenhuishouding weer op gang te brengen, kan import van meer dierlijke mest interessant zijn.


Groei

De afzet van Nederlandse mest naar Frankrijk groeit. In 2023 was Frankrijk met 33 procent de tweede mestbestemming. Er is ruimte voor nog meer afzet maar sinds begin 2024 lijkt de export wat te stagneren. Door matige graanprijzen hebben akkerbouwers minder te besteden.

De monsteranalyses moeten kloppen, maar ook de kwaliteit en het drogestofgehalte moeten constant zijn

Alphonse Tijs, commissionair in de mesthandel in het Franse Mance

Gevolg: gronden blijven arm en het risico op meer verschraling groeit. 'Dat moet veranderen, anders groeit hier straks niets meer', stelt een bezorgde Alphonse Tijs, commissionair in de mesthandel in het Franse Mance. 'Transport en energie zijn zo duur geworden dat het vaak niet meer rendabel is.' Tijs werkt samen met tien Nederlandse mesthandelaren en haalt jaarlijks 70.000 ton mest naar Frankrijk.

Dit betreft kippen- en varkensmest of een mengsel daarvan. Vooral de stikstof, het fosfaat en de organische stof die in deze mestsoorten zitten, kunnen de percelen goed gebruiken. 'We importeren geen koeienmest, want daar zit te veel kali in. Veel gronden hier zijn al kalirijk', zegt de commissionair.

Akkerbouwers ruilen een vracht mest voor een lading stro. De handel heeft dan direct retourvracht en de teler kan zakendoen met gesloten beurs. Dat levert een voordeel op voor alle partijen.


Tekst gaat verder onder het kader

Met 435.000 ton tweede exportbestemming in eerste helft van 2024

1,515 miljoen ton Nederlandse mest is in de eerste halfjaar van 2024 geëxporteerd. In volume is dat 1,5 procent meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Frankrijk is met 435.000 ton de op een na belangrijkste afnemer van Nederlandse mest. Dat is tot dusver een stijging van 4,4 procent tegenover 2023. Op de eerste plaats wat betreft mestexport staat Duitsland met 779.000 ton. De derde plaats is voor België met 248.000 ton. De soorten mest die zijn bestemd voor uitvoer, betreffen in volume vooral mengmest met 1 miljoen ton. De exportvolumes voor varkensmest, pluimveemest, paardenmest en rundveemest in de eerste helft van 2024 zijn respectievelijk en afgerond 196.000 ton, 163.000 ton, 129.000 ton en 26.000 ton. De dit jaar geëxporteerde mest bevatte in ruim 51.000 transporten in totaal 16,61 miljoen kilo stikstof en 15,43 miljoen kilo fosfaat. Vergeleken met de jaren voor 2023 is de mestexport in de eerste helft van 2024 kleiner. In 2019 werd van januari tot en met juni 1,74 miljoen ton mest uitgevoerd. De totale export kwam toen uit op 3,09 miljoen ton. In 2023 was het jaarvolume 2,62 miljoen ton.

Tijs nam tien jaar geleden de mesthandel over van zijn vader Jan, die als twintiger vanuit Overijssel emigreerde naar Frankrijk. Jan Tijs begon eerst een melkveebedrijf dat nu door zijn zoon wordt gerund. Alphonse Tijs bestierde later met zijn broer dat bedrijf, maar toen Jan Tijs met pensioen wilde, nam hij de mesthandel van zijn vader over.
Door nattigheid en matige graanprijzen verloopt de mesthandel dit jaar stroef. 'Door de zware veldomstandigheden konden telers hun land nauwelijks bemesten, waardoor de vraag achterblijft. Daarbij rekenen ze op lagere gewasopbrengsten en durven ze de portemonnee niet te trekken', licht Alphonse Tijs toe.


Afhankelijk van granen

Minder opbrengst is ook minder saldo, zeker als tarweprijzen blijven schommelen tussen slechts 210 en 230 euro per ton op de Matif in Parijs. Volgens Tijs telen veel akkerbouwers in Noordoost-Frankrijk alleen tarwe, gerst en koolzaad, waardoor ze financieel afhankelijk zijn van granen. 'In jaren als deze hebben ze weinig mogelijkheden om in mest te investeren.'

Rijd je richting het midden van Noord-Frankrijk, dan kom je meer aardappelen, bieten, gras en mais tegen. Deze gewassen zijn in Noordwest-Frankrijk niet te telen. Het gebied kent vooral leemgrond, wat slecht waterdoorlatend is en de percelen zijn bont. De grond bestemd voor graanteelt kost niet meer dan 10.000 euro per hectare. Grasland kost 6.000 euro per hectare.

Voordat Nederlandse mest de landgrens over mag, moet deze worden gehygiëniseerd. Mest hygiëniseren voorafgaand aan de export is noodzakelijk voor alle mestsoorten behalve stapelbare pluimveemest. De meeste mest wordt geëxporteerd als mengmest.


Specifieke eisen

Franse akkerbouwers stellen specifieke eisen aan Nederlandse mest, ervaart Tijs. 'De monsteranalyses moeten kloppen, maar ook de kwaliteit en het drogestofgehalte moeten constant zijn.' Verder waarschuwt hij voor gesjoemel met mest. Van Nederlandse mesthandelaren die achteraf onbetrouwbaar bleken of bewust de zaak flesten, heeft de commissionair afscheid genomen.

Steeds meer Franse akkerbouwers sluiten zich aan bij studieclubs om kennis te delen en van elkaar te leren, ziet Tijs. 'Dit is de groep die in potentie meer dierlijke mest wil afnemen. Zij zien de noodzaak om de bodem voldoende te blijven voeden.'


Geen goede structuur

Vader Jan, 80 jaar, kan het niet laten om even een boon in de pot te doen. Hij stoort zich al jaren aan het feit dat er in Nederland geen goede structuur is wat betreft de mestafzet. De pensionado vindt dat boeren minder afhankelijk moeten worden van mesthandelaren.

'Leg als Nederlandse boer rechtstreeks contact met akkerbouwers in Noord-Frankrijk en werk dan intensief samen wat betreft de mestafzet. Organiseer als boeren op regionaal niveau mestvergisters, zodat je samen mest kunt verwerken en afzetten', adviseert Jan Tijs.

Alphonse Tijs kan zich wel vinden in de woorden van zijn vader. 'Boeren moeten meer over hun eigen mest te zeggen hebben', stelt hij.


Brabantse transporteur heeft minder retourvrachten vanuit Frankrijk

Fleuren Fourage & Transport in Oss exporteert jaarlijks 200.000 ton dierlijke mest. Daarvan gaat zo'n 110.000 ton naar Frankrijk. Reinier Fleuren van het Brabantse bedrijf ziet zeker mogelijkheden voor meer afzet van mest naar de Fransen, maar stelt vast dat dit jaar de mestafzet niet groeit. 'Dat komt omdat de graanopbrengsten in Frankrijk dit jaar matig zijn, waardoor er ook minder stro is. Dan hebben we minder retourvrachten en is het prijstechnisch minder interessant mest naar Frankrijk te exporteren.' Verder exporteert Fleuren een groot deel van de mest naar Duitsland en België. Ook naar Duitsland loopt de afzet dit jaar iets stroever, omdat er minder retourvrachten zijn vanwege lage stro-opbrengsten. 'Dat is wel jammer, want dan kunnen we de grotere markten minder goed bedienen', vindt de ondernemer. 'Zeker in Noord-Frankrijk is de markt echt oneindig. Dat gat kunnen we zelfs met het totale Nederlandse mestoverschot niet eens vullen.' Tot slot bevestigt Fleuren dat Franse akkerbouwers strenge eisen stellen aan Nederlandse mest. 'Ze zijn er preciezer in dan andere landen. Goede kwaliteit staat bij hen hoog in het vaandel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer