NVWA schorst vergunning middelgrote schapen- en runderslachterij

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning van een middelgroot slachthuis in het midden van Nederland geschorst. Het bedrijf dat al onder verscherpt toezicht stond, mag geen schapen en runderen meer slachten.

NVWA+schorst+vergunning+middelgrote+schapen%2D+en+runderslachterij
© Monique Jansen

Het bedrijf heeft volgens de NVWA geen verbetering laten zien. Daarom is de erkenning geschorst en mag het bedrijf pas weer dieren slachten, als er een geloofwaardig plan van aanpak ligt.

De NVWA constateerde onder andere dat er condenswater op de karkassen viel en dat het vlees in aanraking kwam met de vuile wol van geslachte schapen. Hierdoor raakte het vlees verontreinigd. Ook namen medewerkers niet de juiste persoonlijke hygiëne in acht. Zij hielden zich pas aan de regels, wanneer toezichthouders aanwijzingen gaven. Voor de overtredingen zijn verschillende rapporten van bevindingen opgemaakt.

Het bedrijf stond al onder verscherpt toezicht. Dit voorjaar kon het slachthuis het schorsen van de erkenning nog ternauwernood voorkomen door op tijd maatregelen te nemen. In de maanden juli en augustus constateerde de NVWA toch weer overtredingen op het gebied van de slachthygiëne.


Geen vertrouwen

Gezien de historie van het bedrijf heeft de NVWA er geen vertrouwen in dat het slachthuis op dit moment op een voldoende hygiënische manier kan slachten. Daarmee komt de voedselveiligheid in het geding. Daarom is besloten de erkenning te schorsen.

Het slachthuis moet een plan van aanpak maken. De NVWA zal dat plan zorgvuldig beoordelen. Pas als de controle-instantie het plan goed genoeg vindt, mag het bedrijf een proefslachting aanvragen. Dat betekent dat er onder streng toezicht van de NVWA één dag wordt geslacht. Als de proefslachting goed verloopt, kan de NVWA de schorsing opheffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer