'Een tank met propaangas is beter dan een gasaansluiting'

Veehouder, akkerbouwer en loonwerker Dirk Kievit uit Deil koos voor propaangas van OK Gas. Achteraf had hij op een nieuwe locatie geen gasaansluiting moeten laten aanleggen, maar ook een gastank moeten plaatsen, vindt de ondernemer nu. Vooral de stabiele prijs en goede service van OK Gas stellen hem tevreden.

%27Een+tank+met+propaangas+is+beter+dan+een+gasaansluiting%27
LTO Ledenvoordeel
© William Hoogteyling

Kievit is een drukbezette ondernemer. Tijdens het gesprek gaat regelmatig de telefoon, meestal omdat er wat moet worden geregeld voor het loonbedrijf. De middag ervoor was hij bij de oplevering van een groot zonnepark. Zijn loonbedrijf deed daar al het grondwerk. 'Ze vonden dat ik er ook bij moest zijn', zegt hij.

De Gelderse ondernemer is vooral loonwerker. Het loonbedrijf is ontstaan vanuit de melkveehouderij. De veehouderijtak omvat nu zeventig melkkoeien plus bijbehorend jongvee en vleesvee. In totaal zijn er ongeveer tweehonderd runderen, geeft hij aan. Kievit heeft een medewerker in dienst die vooral het werk op het veehouderijbedrijf doet. De medewerker hoeft niet te melken, want daarvoor schafte Kievit een melkrobot aan.

Het agrarische bedrijf van Kievit omvat ook een akkerbouwtak. De ondernemer heeft in totaal ruim 100 hectare land in gebruik voor beide takken.

Je hoeft nergens naar om te kijken en dankzij de automatische bevoorrading is het gas nooit op

Dirk Kievit, agrarisch ondernemer in Deil (GD)

Kievit woont zelf op het loonbedrijf dat op zo'n 400 meter afstand ligt van de ouderlijk veehouderij. Beide bedrijven liggen in de oksel van knooppunt Deil, waar de snelwegen A15 en A2 elkaar kruisen. Het loonwerk is voor ruwweg de helft agrarisch en voor de andere helft is het bedrijf actief in grond-, weg- en waterbouw. De afgelopen maanden vroegen mesthandel en -transport en het uitrijden van mest veel tijd.

Het loonbedrijf is ook helemaal ingesteld op de grasoogst. Bij de overgang van de zomer naar de herfst verschuift de focus naar het schonen van sloten en de maisoogst. Als tegen het einde van de zomer het interview plaatsvindt, heeft de loonwerker de eerste percelen vroege mais alweer geoogst.

Het is voor de veelzijdige ondernemer een voordeel dat hij de mest van het eigen veehouderijbedrijf zelf kan transporteren en uitrijden op het eigen gras- en akkerland. Dat komt vooral goed van pas nu de prijs van rundveemest al het hele jaar ongekend hoog is.


Overstap naar OK Gas

Kievit heeft een tank van OK Gas bij het veehouderijbedrijf staan en bij een huis dat hij verhuurt. Eerst had hij een andere leverancier voor zijn propaangas. Maar hij was daar niet tevreden over. 'Er waren steeds problemen. Die leverancier wilde de gastank niet keuren en de rekeningen waren fors', vertelt de ondernemer.

Kievit sprak daarover met collega-veehouders in de buurt: 'Ik vroeg hen: 'Wat betalen jullie voor gas?' Zij hadden OK Gas als leverancier en waren goedkoper uit dan wij bij die van ons.' Daarom besloot hij ook over te stappen op OK Gas. Maar de oude leverancier wilde zijn leveringsovereenkomst automatisch verlengen. 'Ik heb daar toen veel gedoe mee gehad', blikt hij terug.

De ondernemer informeerde niet bij andere leveranciers. De lagere prijs en klantvriendelijke werkwijze van OK Gas spraken hem gelijk aan. Daarnaast kon hij via LTO Ledenvoordeel korting krijgen.

Op beide locaties is een tank voor propaangas geplaatst. OK Gas verzorgde alles met de eigen technische dienst. Ook de leidingen naar het huis. Kievit had er geen omkijken naar. 'OK Gas doet veel voor je als klant, zonder problemen. Je hoeft er zelf niets aan te doen en de service is goed.'


Spijt van aansluiting op aardgas

Toen Kievit verhuisde naar de huidige locatie van het loonbedrijf lag daar geen gasleiding naartoe. Daarom liet hij deze op eigen kosten aanleggen. Dat had hij niet moeten doen, vindt hij achteraf. 'Ik heb er spijt van dat we hier ook geen tank voor propaangas hebben aangeschaft', vertelt hij.

'Na de start van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland vloog de gasprijs omhoog. Mijn energierekening ging bijna vier keer over de kop, van 800 euro naar 3.000 euro per maand. Dat was heel vervelend', legt de Gelderse ondernemer uit.

De prijs van het tankgas reageerde veel minder heftig op die Russische inval. Een tank met propaangas heeft een stabielere prijs en is goedkoper dan aardgas uit het gasnet, stelt Kievit vast. 'Het was daarom achteraf veel beter geweest als we OK Gas een propaangastank hadden laten plaatsen, in plaats van een gasleiding aanleggen. Maar dat hebben we toen helaas niet gedaan.'


Inwisselbaar

Propaan- en aardgas zijn inwisselbaar. Er is slechts een kleine aanpassing van de cv-ketel nodig. Een propaantank kan met een kleine aanpassing worden aangesloten op bestaande aardgasaansluitingen.

De ondernemer uit Deil is heel tevreden met propaangastanks van OK Gas bij de boerderij en woning. 'Je hoeft nergens naar om te kijken en dankzij de automatische bevoorrading door OK Gas is het gas nooit op. Bovendien laat de leverancier automatisch periodiek de tank keuren.'

Voor Kievit is het belangrijk dat zaken goed zijn geregeld. 'Ik wil geen zakendoen met een partij waar elke keer wat mee is. Nee, ik wil gewoon een nette prijs en er geen omkijken naar hebben, klaar. OK Gas werkt netjes. Die is nu al meer dan tien jaar onze gasleverancier, zonder problemen.'


Overstappen van aardgas naar propaangas kan lonen

Het gebruik van propaangas is een goede optie voor locaties waar geen aardgasaansluiting is of bij een hoge piekvraag zoals bij het drogen van producten. Tegenwoordig kan het ook lonend zijn om over te stappen van aard- naar propaangas. Vrijwel alle cv-installaties zijn met een kleine aanpassing geschikt te maken voor propaangas. LTO Ledenvoordeel heeft in een uitgebreide selectieprocedure diverse leveranciers met elkaar vergeleken. Daarbij komt OK Gas als beste uit de bus als het gaat om prijs, kwaliteit, ervaring en service. OK Gas heeft een landelijk dekkend netwerk, met uitzondering van de Waddeneilanden. Bovendien zorgt het bedrijf automatisch voor tijdige bevoorrading, met een uniek computersysteem op basis van meetgegevens. De CO2-uitstoot van het verbruik wordt gecompenseerd door te investeren in projecten die elders de uitstoot verkleinen.

Wilt u vrijblijvend meer informatie? Vul het contactformulier in op de website van LTO Ledenvoordeel.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel.

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel