Toetsplicht Prunus en Malus bij export naar Verenigd Koninkrijk

Tuinders die sierplanten van Prunus of Malus willen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, moeten deze laten toetsen op het Tomato ringspot virus (ToRSV). Deze regel gaat in vanaf 15 september en kan alleen als het bedrijf in het register van Naktuinbouw is opgenomen. Aanmelden daarvoor is mogelijk tot uiterlijk 15 september.

Toetsplicht+Prunus+en+Malus+bij+export+naar+Verenigd+Koninkrijk
© William Hoogteyling

Het ToRSV-virus is onlangs in Nederland in vaste planten aangetroffen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Prunus en Malus moeten bij export naar het Verenigd Koninkrijk vrij zijn van het virus. Daarom komt Naktuinbouw eerst een monster nemen.

Dit monster is een verzamelmonster uit vijf grote verschillende partijen van het geslacht op het tuinbouwbedrijf. Als tuinders zowel Prunus als Malus willen exporteren, dan neemt Naktuinbouw van ieder geslacht een monster. Dat heeft de NVWA afgestemd met Defra, de Britse evenknie.

De exportregel geldt niet voor Prunus laurocerasus en Prunus lusitanica. Het Verenigd Koninkrijk beschouwt deze Prunus-soorten niet als waardplant. Daarom zijn ze uitgezonderd. Een monster is ook niet nodig als een tuinder alleen maar fruitgewassen inclusief onderstammen produceert. Planten van Prunus en Malus die bestemd zijn voor fruitteelt, moeten vrij zijn van het virus. Op basis van alle beschikbare informatie stelt de NVWA dat de productieketen van deze geslachten vrij is van het virus, waarmee dus aan de eis is voldaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer