Aantal besmettingen met blauwtong neemt versneld toe

In een week tijd is het aantal plekken waar blauwtong is vastgesteld met 1.187 toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het aantal besmettingen ligt 69 procent hoger dan een week eerder.

Aantal+besmettingen+met+blauwtong+neemt+versneld+toe
© Marcel Berendsen

Het aantal blauwtongbesmettingen grijpt daarmee versneld om zich heen. Er zijn 650 besmettingen meer dan afgelopen donderdag. Het aantal plekken met besmettingen staat in 2024 inmiddels op 2.909. Het gaat hierbij om het aantal klinisch positieve en PCR-getest positieve besmettingen bij elkaar opgeteld.

Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.



In totaal zijn tot en met maandag 12 augustus 2.016 besmettingen PCR-positief vastgesteld en zijn 893 besmettingen klinisch positief vastgesteld. Nog steeds is het oosten van Nederland het zwaarst getroffen, met daarin het zuidoosten van de Achterhoek als belangrijkste hotspot.

Uit de kaart van de NVWA blijkt verder dat in het westen van Nederland tot nu toe in verhouding minder besmettingen zijn.


Drukte bij Rendac

De nieuwe blauwtonggolf wordt ook goed gemerkt bij destructiebedrijf Rendac. Daar is het zo druk dat het bedrijf op dit moment geen garantie kan geven dat de dode dieren direct de volgende dag worden opgehaald. Op zaterdag wordt daarnaast extra gereden.


Door blauwtong sterven er op dit moment dagelijks tussen de 1.500 en 1.800 dieren meldt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer