1.149 nieuwe bedrijven met blauwtongbesmettingen, minder dan weken hiervoor

Deze week zijn er op 1.149 locaties in ons land nieuwe besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. Dat zijn er minder dan in de weken ervoor, toen er 1.400 en 1.500 nieuwe gevallen werden gemeld.

1%2E149+nieuwe+bedrijven+met+blauwtongbesmettingen%2C+minder+dan+weken+hiervoor
© Johan Wissink

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de aantallen voortaan nog maar eens per week in plaats van twee keer per week publiceert, zijn er nu 6.384 met blauwtong getroffen locaties.

Het virus, dat aanvankelijk vooral opdook in de Achterhoek, Overijssel, Oost-Brabant en het noorden van Limburg, komt nu in vrijwel het hele land voor. In het noorden van het land stijgt het aantal besmettingen snel. De Groningse gemeente Westerkwartier heeft inmiddels het hoogste aantal getroffen locaties (130), meer dan eerdere brandhaarden als de Gelderse gemeente Bronckhorst (108) en Dinkelland in Overijssel (106).

Ook de Friese gemeente Noardeast-Fryslân staat in de landelijke top met 102 plekken met blauwtong. In anderhalve week tijd steeg het aantal getroffen locaties in Friesland van 341 naar 713, de grootste toename van het land.



Niet alleen in Nederland grijpt blauwtong om zich heen. Datzelfde geldt voor onze buurlanden. In Duitsland heeft het blauwtongvirus zich het meest verspreid in het westen van het land, in de deelstaten die direct grenzen aan Nederland en België. In Beieren, Brandenburg, Berlijn, Thüringen en Saarland zijn de eerste blauwtonggevallen bij schapen en runderen gemeld. Alleen de deelstaat Saksen is nog officieel vrij van de ziekte.


In België is het blauwtongvirus op 1.192 plaatsen vastgesteld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Het virus rukt er nu ook op bij gezelschapsdieren zoals alpaca's. In het Verenigd Koninkrijk werd deze week het eerste blauwtonggeval sinds maart vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer