Polder Oranjebonnen mag natuurgebied met natuurbegraafplaats worden

De Zuid-Hollandse polder Oranjebonnen mag van de Raad van State een natuurgebied met natuurbegraafplaats worden. Omwonenden, waaronder glastuinders, hadden vooral bezwaar tegen de begraafplaats.

Polder+Oranjebonnen+mag+natuurgebied+met+natuurbegraafplaats+worden
© Zuid-Hollands landschap

Al een decennium wordt gepraat over het ontwikkelen van Oranjebonnen, een polder tussen Hoek van Holland, Westland en Maassluis. In de laatste plannen, die dateren uit 2016, wordt 128 hectare nieuwe natuur aangelegd. Daarvan komt 30 hectare beschikbaar voor een natuurbegraafplaats. Het bestemmingsplan daarvoor is in september 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Rotterdam.

Tegen dat bestemmingsplan gingen vier partijen in beroep. Daaronder ook een naburige kwekerij. De eigenaren waren bang dat het verkeer van en naar de begraafplaats de bedrijfsvoering zou hinderen. Ook was er zorg om vervuiling van bodem en slootwater door de begraafplaats, bijvoorbeeld door het mogelijk verstrooien van as. Het bedrijf gebruikt slootwater bij de teelt. Tenslotte vreesden de kwekers voor een beperking van uitbreidingsmogelijkheden voor het bedrijf in het nieuwe bestemmingsplan.


Zorgvuldige procedures

De partijen zijn op 23 mei van dit jaar gehoord tijdens een zitting van de Raad van State. Het rechtscollege concludeert nu dat het plan op alle aspecten goed en volledig is onderzocht en dat voorbereidingen en procedures zorgvuldig zijn verlopen.

De raad vindt het niet aannemelijk dat de kweker zoveel last krijgt van het verkeer van en naar de natuurbegraafplaats dat zijn bedrijfsvoering daaronder leidt. Ook blijkt volgens de raad uit onderzoek dat de kans op bodem- en waterverontreiniging miniem is. Aangezien het niet wordt toegestaan as te verstrooien, zal dat ook geen overlast opleveren. En omdat het kwekersbedrijf geen enkel voornemen heeft om uit te breiden, vindt de raad dat argument ook niet steekhoudend.


Omvang verdubbeld

Het bestemmingsplan is nu onherroepelijk en de 128 hectare natuur kan worden ontwikkeld. De Bonnenpolder grenst aan natuurgebied het Staelduinse Bos, dat hierdoor in omvang ruim wordt verdubbeld. Het Zuid-Hollands Landschap en Natuurbegraven Nederland gaan het nieuwe gebied beheren.

Het projectplan wordt de komende periode uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De voorbereidingen hiervoor zijn al in gang en de eerste werkzaamheden in het gebied starten naar verwachting begin 2025. Na de zomer lichten de betrokken partijen de planning van de werkzaamheden toe aan de omgeving tijdens een informatieavond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer