Jonge bedrijfsverzorger blij met variatie en verantwoordelijkheid
Nykle Jacob Lawerman vindt veel voldoening in zijn werk als agrarisch bedrijfsverzorger. Hij houdt van de afwisseling in het werk en van de verantwoordelijkheid die hij krijgt. Bovendien leert hij veel op de verschillende melkveebedrijven waar hij werkt. Hij vindt het extra leuk als hij van de boer terugkrijgt dat hij goed werk levert.
Lawerman (23) werkt nu bijna vier jaar fulltime als agrarisch bedrijfsverzorger bij AB Vakwerk. Hij is opgegroeid op een melkveehouderijbedrijf in Hiaure in het noorden van Friesland. Hij werkt daar nog regelmatig mee. Zijn vader en een van zijn broers runnen het bedrijf met bijna 190 melkkoeien en zo’n negentig stuks jongvee.
Een van de redenen waarom Lawerman koos voor het vak van agrarisch bedrijfsverzorger is om meer ervaring op te doen buiten het bedrijf waar hij opgroeide. Hij had ook als zzp'er bij andere veehouders kunnen gaan werken, maar hij zag de voordelen van een vast dienstverband bij AB Vakwerk. 'Als zzp'er moet je zelf een klantenbestand opbouwen', vertelt hij. 'Bij AB Vakwerk kon ik meteen aan de slag en ik kreeg een goede opleiding. Ik ben onder andere eerst met collega’s mee geweest die op melkveebedrijven werken. Alles was van begin af aan goed geregeld om gelijk aan de start te kunnen staan.'
De Hiaurenaar vindt het ook een voordeel hij zelf geen facturen hoeft te sturen en altijd op tijd zijn geld krijgt uitbetaald. Dat is voor hem een zorg minder. Hij hoeft alleen zijn gewerkte uren op te geven en krijgt die zonder problemen op tijd betaald. Een zzp'er moet dat soort dingen zelf regelen, evenals aanschaf en onderhoud van een eigen inventaris. 'Alles is goed geregeld bij AB Vakwerk', is de ervaring van Lawerman. 'Ook bijvoorbeeld de werkplanning en dergelijke gaat steeds in goed overleg.'
Bij AB Vakwerk kon ik meteen aan de slag en ik kreeg een goede opleiding
Tekst gaat door onder de video
Vrijheid en afwisseling
Lawerman werkt vooral op melkveebedrijven in Friesland en voert daar alle voorkomende werkzaamheden uit. 'Ik doe al het werk dat op een veehouderijbedrijf voorkomt, zoals melken, voeren en het management', vertelt hij. Daarnaast heeft hij het klauwbekappen van koeien als specialiteit. Dit is ook gefaciliteerd door AB Vakwerk.
Hij houdt van de afwisseling en de vrijheid die het werk biedt. Dat vraagt ook dat je als agrarisch bedrijfsverzorger wel een beetje ondernemend moet zijn, legt Lawerman uit. 'Als bijvoorbeeld de boer ziek is en zelf niet kan meewerken op het bedrijf, dan moet je de vrijheid hebben om te doen wat nodig is en niet afwachten. Je hebt dan best een grote verantwoordelijkheid om het bedrijf helemaal te runnen zodat het kan doordraaien. Als je daarvan houdt, kun je heel veel doen.' Hij doet dat graag en haalt daar veel voldoening uit.
Lawerman heeft in de afgelopen jaren volop geleerd in zijn werk op verschillende melkveebedrijven voor AB Vakwerk. Hij vindt het bovendien leuk om regelmatig op een ander bedrijf te werken, vertelt hij. 'Bij dit werk heb ik onderweg heel veel geleerd. Als je steeds op een ander soort bedrijf komt en met andere veehouders werkt, doe je veel ervaring op. Dat vind ik leuk. Je leert enerzijds dingen die je gelijk bij een volgend bedrijf kunt toepassen. Maar je leert ook dingen die je op andere bedrijven juist niet moet doen.'
De agrarisch bedrijfsverzorger heeft niet alleen flink wat opgestoken op praktisch en op vaktechnisch gebied, maar ook op het gebied van het omgaan met verschillende soorten mensen. Niet alleen met veehouders – 'elke veehouder is anders'-, maar ook bijvoorbeeld met collega's.
Passie en mentaliteit
Lawerman geeft aan dat een bedrijfsverzorger passie moet hebben voor de agrarische sector en in zijn geval voor koeien. Belangrijk is ook dat hij of zij beschikt over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel en over een goede werkmentaliteit. Dat laatste is onder andere nodig omdat het werk meestal niet alleen tijdens 'kantoortijden' gebeurt. 'De werktijden zijn heel variabel', vertelt hij. 'Soms ben je er 's ochtends om te melken en ben je 's avonds nog steeds op hetzelfde bedrijf aan het werk. Bovendien moet een bedrijfsverzorger houden van werken in de buitenlucht en er geen hekel aan hebben om met mensen om te gaan', stelt hij.
Lawerman heeft veel voldoening in zijn werk. 'Je hebt een stukje vrijheid. Geen dag is hetzelfde. Ik houd van de afwisseling in het werk. Bovendien word ik er blij van als ik zie dat ik eraan heb bijgedragen dat een koe fit is en goed melk geeft, of dat het jongvee in een goede conditie is.'
Hij vindt het extra leuk als hij van de veehouder terugkrijgt dat hij goed werk levert. 'Het is mooi als een boer waar je eerder bent geweest de volgende keer tegen de planner zegt dat hij jou weer wil hebben, omdat je goed werk levert en omdat ze weten wat ze aan je hebben. Het is mooi als hij dan zegt: 'Ik ben blij dat je er weer bent'. Want vaak is de aanleiding dat ik daar kom niet zo leuk, bijvoorbeeld omdat er ziekte is of te veel werk. Het geeft voldoening als een boer tevreden over je is. Daar haal ik veel motivatie uit', besluit Lawerman.
'Jezelf boer voelen zonder een boerderij te hebben'
'Niet iedereen heeft de kans om een boerderij over te nemen. Jongeren die deze kans wel hebben, kunnen niet altijd genoeg uren maken op de boerderij die ze in de toekomst willen overnemen', vertelt Dennis Bergsma van AB Vakwerk. 'Daarom hebben onze medewerkers ervoor gekozen om via AB Vakwerk als agrarisch bedrijfsverzorger aan de slag te gaan. Zo kunnen zij zich wel boer voelen zonder een boerderij te hebben en/of kennis en ervaring opdoen, een netwerk opbouwen en een eigen visie ontwikkelen.' Zie jij jezelf aan het werk als agrarisch bedrijfsverzorger, net als Nykle? Aarzel dan niet en vul vrijblijvend het kennismakingsformulier in op abvakwerk.nl/bedrijfsverzorger. Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten.Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AB Vakwerk
AB Vakwerk
Over AB Vakwerk Onze historie is diepgeworteld in de landbouwgrond. In de agrarische sector begon het allemaal voor AB Vakwerk, eind zestiger jaren opgericht...
Lees verder »