Overdag energie opslaan in kas kan veel besparen

Het gebruik van Phase Change Material (PCM) kan een grote bijdrage leveren aan energiebesparing in de glastuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek van Delphy. PCM zou vooral interessant zijn in vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer en aubergine en de sierteeltgewassen chrysant, anthurium en phalaenopsis.

Overdag+energie+opslaan+in+kas+kan+veel+besparen
© Job Hiddink

PCM is een voor de glastuinbouw nieuwe techniek die aansluit bij de transitie naar fossielvrije teelten. Bij PCM in een kas wordt energie overdag opgeslagen, waarbij de lucht wordt gekoeld. De warmte wordt in de nacht weer afgegeven, met als gevolg een kleiner verschil tussen dag- en nachttemperatuur.

Dit leidt tot minder ventilatie overdag, mits de relatieve luchtvochtigheid beheersbaar blijft. Volgens het rapport van Delphy blijft het verlies van CO2 hierdoor beperkt en is er minder energie nodig in de nacht om de kas op temperatuur te houden.


Passend ontwerp per gewas

Voor het gebruik van PCM moet per type gewas een passend ontwerp worden ontwikkeld. Dat is om te voorkomen dat het binnenklimaat nadelig wordt beïnvloedt. Delphy constateert dat vooral warme kasteelten met een lage dag- en nachttemperatuur interessant zijn, doordat het warmteoverschot overdag en de warmtevraag in de nacht worden beperkt. Het betreft de teelt van tomaat, paprika, komkommer, aubergine, chrysant, anthurium en phalaenopsis.

De integratie van PCM aan de gevels is volgens Delphy voor vrijwel elk gewas interessant, omdat aan de randen van de kas de klimaatomstandigheden het meest extreem zijn. Hittestress en koudeschade zouden met deze techniek op die plekken kunnen worden voorkomen.

Voor een hoge besparing moet PCM wel op de juiste manier binnen de kas worden geïntegreerd. Daarbij meldt de onderzoeks- en adviesorganisatie dat voor de meeste teelten met een hoge lichtbehoefte de belichting zorgvuldig dient te worden afgestemd op de toepassing van de techniek.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer