Beurzen verlagen aardappelnoteringen naar 12,50 tot 20 euro

Op de automatische piloot wordt 12,50 euro per 100 kilo voor meeleveraardappelen betaald. Een enkeling die voor zijn vrije aardappelen verder zoekt, weet meer te beuren. Tot 20 euro per 100 kilo aan toe.

Beurzen+verlagen+aardappelnoteringen+naar+12%2C50+tot+20+euro
© Twan Wiermans

De fritesindustrie kijkt naar de prijzen in België en Duitsland. Op basis daarvan betalen ze voor meeleveraardappelen 12,50 euro per 100 kilo. Het vormt ook de onderkant van de marktprijzen die de beurzen Goes en Emmeloord noteren voor fritesgeschikte aardappelen.

De noteringscommissie van de beurzen kan er niet omheen. De extra aardappelen die met de vooraf gecontracteerde hoeveelheden meegaan naar de fabriek, worden op dit moment afgerekend op 12,50 euro per 100 kilo.



Verder is de markt dungezaaid. Er worden wel wat transacties gedaan, maar dat zijn er maar weinig. Maar ze zijn er wel. Zo worden Innovators verhandeld voor prijzen tot 20 euro per 100 kilo. Ook het Duitse Reka-Rheinland laat zien dat er voor Innovators meer wordt betaald dan de bodem. De notering in Duitsland komt voor deze aardappelen op 15,50 euro per 100 kilo.


Goes en Emmeloord

Aardappelen voor verse frites en de schillerij zien we alleen terug op de prijslijsten in Nederland. Voor deze aardappelen noteren Goes en Emmeloord 25 tot 30 euro per 100 kilo. Dat betreft vooral regionale afzet naar kleine fritesbakkers. Transacties met Agria zitten daar nog niet tussen.

De prijsdaling in de afgelopen weken roept een verscheidenheid aan reacties op bij telers. Er zijn telers die vrezen voor verdere prijsdaling en daarom hun product zo snel mogelijk proberen af te zetten via hun bekende kanalen. Aan de andere kant zijn er ook telers die het huidige prijsniveau al zo laag vinden dat ze besluiten tot het opslaan van het vroeg gerooide product. Daarnaast zijn er nog gelegenheidstelers die niet goed weten waar ze in deze markt met hun aardappelen naartoe kunnen. De grote fritesfabrikanten zijn niet actief aanwezig in de markt. Daardoor is het lastig een afnemer te vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer