Aardappelmarkt komt op kantelpunt

De aardappelmarkt bevindt zich na de forse prijsdaling in de afgelopen weken nu op een kantelpunt. Blijft het relatief droog dan zal de prijs stabiliseren of misschien wel wat herstellen. Vallen er regelmatig buien de komende tijd dan zal de grens van 10 euro worden beproefd.

Aardappelmarkt+komt+op+kantelpunt
© Twan Wiermans

Het zijn de grotere arealen in België, Frankrijk en Duitsland die de aardappelmarkt dit jaar in een dalende lijn hebben gestort. De markt komt vanaf een prijsniveau van boven de 60 euro per 100 kilo en is inmiddels gezakt naar prijzen van 10 tot 15 euro per 100 kilo.

Op dit moment lijkt er sprake van enige stabilisatie. Het Belgische Belgapom noteert vrijdag 16 augustus 12,50 euro per 100 kilo. Dat is weliswaar 2,50 euro lager dan vorige week, maar de prijs duikt niet meer onder het niveau dat eerder in de week door Viaverda en Fiwap werd gesteld. De Belgische aardappelorganisaties noteerden dinsdag 10 tot 15 euro, waarbij werd gemeld dat de meest gehanteerde prijs op dat moment 12,50 euro per 100 kilo bedroeg.


Vriendelijker aardappelmarkt

Daarbij zien we ook een verandering in marktstemming. Vorige week maakte Belgapom nog melding van een flauwe markt, deze week is de graadmeter wat vriendelijker met de aanduiding rustig.



Of de stabilisering in de prijzen in de komende weken doorzet, hangt af van het weer. Onder invloed van droog en heet weer verouderen de gewassen snel. Het wortelstelsel is door de natte omstandigheden in de afgelopen maanden niet diep in de grond doorgedrongen, zodat de gewassen gevoelig zijn voor droogte.


Prima opbrengsten

Vroege aardappelen leveren nu prima opbrengsten op van 45 tot 60 ton per hectare. Proefrooiingen van de vroeg geplante Fontanes zien er ook goed uit. De vraag is vooral wat de latere percelen doen. Er zijn laat gepote percelen waar nog amper tot niks onder aan de planten zit. Als deze gewassen voldoende vocht en tijd krijgen, kan er nog prima wat groeien. Als het tegenzit, blijven de opbrengsten van deze gewassen klein.

Wat op late percelen ook een rol speelt, is de vraag of ze op tijd gerooid kunnen worden. Met de ervaring van vorig jaar in het achterhoofd zijn marktpartijen beducht voor oogstproblemen. Elk jaar zeggen telers al dat de oogst eerst maar eens achter de planken moet liggen. Met het extreem natte weer van vorig jaar zal dat nu zeker niet minder zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer