Zomerstop op inkoop bij fritesfabrieken laat prijzen fors dalen

Fritesfabrieken draaien deze zomer op gecontracteerde aardappelen. Ze lassen een zomerstop in voor wat betreft de inkoop van aardappelen. Dat resulteert in fors dalende prijzen.

Zomerstop+op+inkoop+bij+fritesfabrieken+laat+prijzen+fors+dalen
© Haijo Dodde

In de zomer, tijdens de wisseling van de oude op de nieuwe oogst, is het altijd rustig in de vraag naar aardappelen. Dit jaar lijkt dat nog meer dan anders. Fabrieken hebben hun grondstofbehoefte al ruimschoots van tevoren ingekocht en hebben deze en de komende weken niet of nauwelijks extra aardappelen nodig.

De hoge prijzen aan het begin en het einde van vorig seizoen hebben de fritesfabrieken extra voorzichtig gemaakt. Liever wat meer in het voren kopen, dan opnieuw een periode van bijzonder hoge prijzen. Dat effect is nu duidelijk terug te zien in de markt.


Neerwaartse spiraal

De Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap noteerden vorige week 50 euro per 100 kilo. Dat betekende al een prijsdaling van 10 euro ten opzichte van de week daarvoor. Daar bleef het echter niet bij; Belgapom stelde vrijdag 19 juli de eerste notering voor vroege aardappelen van dit seizoen op 30 euro per 100 kilo.

Dat laatste is een enorme tegenvaller. Er werd in de afgelopen weken al rekening gehouden met lagere prijzen, maar een halvering in korte tijd van 60 naar 30 euro is wel een hele zware domper. 'De eerste noteringen van de nieuwe oogst fritesaardappelen beginnen met 30 euro duidelijk lager dan enkele weken geleden gehoopt', constateert ook het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen.




Zomervakantie

Duitse fabrieken verwerken nieuwe aardappelen of liggen stil vanwege de zomervakantie. Belgische en Nederlandse fabrieken beginnen deze week met de eerste gecontracteerde nieuwe aardappelen, aldus de Duitse handelaar die een belangrijke leverancier is van de fabrieken in Nederland en België.

Vanaf volgende week wordt de productie weer opgevoerd, omdat steeds meer verwerkingslijnen in productie worden genomen. Dat leidt echter niet direct tot meer vraag naar vrije fritesaardappelen. Weuthen denkt dat het wel tot half augustus kan duren voordat er weer vraag naar deze aardappelen komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer