Telers, handel en industrie steggelen over spelregels

Hoe kunnen aardappelprijzen worden ingebracht en hoe worden deze gegevens gebruikt om een notering te bepalen? Die vragen vormen kortweg het probleem waar de verschillende partijen in PotatoNL mee worstelen.

Telers%2C+handel+en+industrie+steggelen+over+spelregels
© Hans Dijkstra

Elk jaar is er een evaluatie van de werkwijze volgens het protocol, legt voorzitter André Hoogendijk van PotatoNL uit. De gesprekken voor seizoen 2024-2025 zijn begin dit jaar al begonnen. Nu blijkt dat de verschillende partijen aan het begin van het nieuwe seizoen nog geen overeenstemming hebben bereikt over hoe het protocol er uit moet komen te zien. Daarom wordt vooralsnog geen notering vastgesteld.

Hoogendijk denkt dat de partijen wel een akkoord gaan sluiten, maar durft daar nog geen termijn aan te plakken. Om het proces niet te veel te verstoren, gaat hij ook niet diep in op de problemen die zijn ontstaan. Wel laat hij weten dat de kern draait om hoe de prijzen worden ingebracht in de noteringscommissie en hoe daaruit uiteindelijk een notering kan worden bepaald.

PotatoNL is in het najaar van 2017 opgericht om met drie partijen (telers, handel en verwerkers) één gezamenlijke notering te bepalen. 'Dat is altijd goed gegaan. Ook in het afgelopen seizoen heeft PotatoNL de markt goed weergegeven', constateert Hoogendijk.


'Altijd al ingewikkeld'

Het is niet eenvoudig om namens drie partijen die tegengestelde belangen hebben, een gezamenlijke notering vast te stellen. 'Het is altijd ingewikkeld geweest en dat zal het ook altijd blijven', reageert Hoogendijk.

De voorzitter van PotatoNL benadrukt dat de drie geledingen zonder uitzondering het grote belang van een gezamenlijke notering zien. Het liefst had hij voorafgaand aan het seizoen een nieuw protocol gepresenteerd. 'Als het makkelijk was geweest, dan hadden we dat al lang rond.'

Aan de andere kant zullen boeren zich volgens Hoogendijk op dit moment nog niet te druk maken over het feit dat er nog geen notering is. 'Op dit moment zijn er wel andere zaken waar ze zich druk om maken. In deze fase van het seizoen zijn er maar weinig transacties.'

'Het staat de beurzen vrij om zelf met prijzen naar buiten te komen', reageert de PotatoNL-voorzitter op het initiatief van de beurzen in Goes en Emmeloord, die deze week zelf aardappelprijzen bekendmaakten. Hij wijst daarbij ook op de PAT-lijst van de brancheorganisatie van de verwerkers, Vavi, waarop de industrie transacties met telers vermeldt. Op die lijst staan overigens nog geen prijzen vermeld voor oogst 2024.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer